Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.31727/m.19.6.4
Utvrđivanje prisustva gljivica Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus u goveđem suhom mesu
Ahmed Smajlović
orcid.org/0000-0003-3740-954X
; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Zinka Maksimović
; Katedra za mikrobiologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Maid Rifatbegović
orcid.org/0000-0001-8948-618X
; Katedra za mikrobiologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Muhamed Smajlović
orcid.org/0000-0003-3455-1647
; Zavod za higijenu i tehnologiju živežnih namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Enida Članjak
orcid.org/0000-0002-0928-800X
; Zavod za higijenu i tehnologiju živežnih namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Indira Mujezinović
orcid.org/0000-0003-3082-8821
; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Sažetak
Za potrebe istraživanja ukupno je uzeto 139 uzoraka goveđeg suhog mesa od individualnih i industrijskih proizvođača suhomesnatih proizvoda. Kada su u pitanju zanatlijski proizvođači sa sarajevskog tržišta, uzorkovano je ukupno 110 uzoraka goveđeg suhog mesa u rinfuznom stanju i vakuum pakovanju. Također, ispitano je ukupno 29 uzoraka goveđeg suhog mesa porijeklom od industrijskih proizvođača, u rinfuzi i vakuum pakovanju. Cilj je istraživanja bio izolirati potencijalno prisutne gljivice Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus i odrediti njihovo prisustvo u spomenutim suhomesnatim proizvodima.
Ključne riječi
Aspergillus; flavus; parasiticus; goveđe suho meso
Hrčak ID:
191047
URI
Datum izdavanja:
12.12.2017.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.034 *