Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ KVALITETE SJEMENA GRAHA MAHUNARA NA KLIJAVOST TE RAST I RAZVOJ KLICE

J. Haramija


Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb

str. 97-110

preuzimanja: 5.102

citiraj


Sažetak

Kvalitetno i ujednačeno sjeme graha mahunara osnovni je preduvjet uspješnosti proizvodnje. Osnovni cilj ovog istraživanja je da se utvrdi utjecaj krupnoće i ujednačenosti sjemena graha mahunara na klijanje i energiju klijanja, na dužinu i težinu klice, te na dužinu korijena. Od praktičnog je značaja spoznaja koja frakcija sjemena unutar partije graha mahunara ima bolju, a koja lošiju klijavost. Istraživanjima su obuhvaćene tri frakcije sjemena podijeljene prema promjeru sjemena (<6,00mm, 6,00-6,50mm i >6,50mm) i nekalibrirano sjeme. Nakon 4 dana ispitivanja krupna frakcija sjemena je imala značajno najmanju dužinu hipokotila, dok je nakon 7 dana ispitivanja krupna frakcija sjemena imala značajno najduži hipokotil. Sitna frakcija sjemena nakon 4 dana klijanja daje hipokotil značajno najmanje težine, dok nakon 7 dana ispitivanja značajno najtežu klicu daje krupna frakcija sjemena. Razlike u dužini korjenčića graha mahunara nakon 4, kao i nakon 7 dana ispitivanja nisu bile statistički opravdane. Srednja frakcija sjemena imala je značajno najveću energiju klijavosti i klijavost, a krupna frakcija sjemena imala je značajno najmanju energiju klijavosti i klijavost.

Ključne riječi

grah mahunar; sjeme; frakcije sjemena; klijavost; klica

Hrčak ID:

18323

URI

https://hrcak.srce.hr/18323

Datum izdavanja:

28.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.499 *