Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.20.1.2

Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Matea Lovreković ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.822 Kb

str. 58-65

preuzimanja: 747

citiraj


Sažetak

Jaja su vrijedan izvor bjelančevina, masti i mikroelemenata koji igraju važnu ulogu u osnovnoj prehrani ljudi. Proizvodnja i potrošnja jaja u svijetu posljednjih je desetljeća u porastu. Konzumacija jaja dugo vremena bila je povezana s nepovoljnim učincima u ljudskom zdravlju, uglavnom zbog sadržaja kolesterola. Međutim, danas je poznato da na razinu kolesterola u ljudskom serumu utječu više drugi čimbenici (genetska predispozicija, hormonski status, način prehrane i slično), a ne isključivo kolesterol iz jaja. Danas namirnice koje se koriste u svakodnevnom obroku nisu namijenjene samo pružanju potrebnih hranjivih tvari, već one potrošačima mogu pomoći kod prevencije bolesti povezanih s prehranom (bolji imunološki status, smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, očuvanje vida i slično). Posebnom tehnologijom u proizvodnji konzumnih jaja, moguće je u jajima povećati sadržaj nekih funkcionalnih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline, selen, lutein, zeaksantin, te vitamini E i A. Ovaj rad nudi kratki pregled utjecaja tehnologije proizvodnje konzumnih jaja (hranidbe nesilica) na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima.

Ključne riječi

jaja; nesilice; hrana; funkcionalni sastojci

Hrčak ID:

194644

URI

https://hrcak.srce.hr/194644

Datum izdavanja:

19.2.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.373 *