Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

QUO VADIS, FINA? TEŠKOĆE U PROVEDBI AGENCIJSKE OVRHE

Ema Menđušić Škugor ; Divjak, Topić & Bahtijarević odvjetničko društvo d.o.o.


Puni tekst: hrvatski pdf 110 Kb

str. 57-74

preuzimanja: 3.579

citiraj


Sažetak

Financijska agencija (FINA) u domaćem je pravom poretku prepoznata kao važan akter ovršnog postupka. Ovrha na novčanim sredstvima i mogućnost izravne naplate za većinu ovrhovoditelja predstavljaju najbrži i najjeftiniji način prisilnog podmirenja njihovih tražbina. No, to ne znači da je provedba ovrhe na novčanim sredstvima slobodna od praktičnih nedostataka. Razlog istraživanja koje se prezentira u ovom radu leži upravo u praktičnom iskustvu s postupanjima FINA-e u postupcima izravne naplate. Iskustva odvjetnika koji zastupaju stranke u tzv. agencijskoj ovrsi ukazuju na postojanje određenih nedostataka
u provedbi takve ovrhe. Nedostatci u pravilu potječu iz pretjerano formalnog tumačenja primjenjivih normi i nevoljkosti primjene rješenja općeg ovršnog prava. Njihovom nastanku i perpetuiranju pogoduje nemogućnost ulaganja pravnih lijekova i posljedično odsustvo izravne sudske kontrole nad FINA-inim radom. Ovrhovoditelji su, stoga, većinom prigrlili metodu „pokušaja i pogreške“ te prihvaćaju praktične manjkavosti vođeni idejom što skorije i bezbolnije naplate, bez pretjeranog interesa za pravnu sigurnost i funkcioniranje sustava u cjelini. To ne iznenađuje, jer ovrha za vjerovnike većinom i nije drugo do posljednji korak skupog i dugotrajnog postupka naplate. No, sagledamo li širu perspektivu, pretjerana učestalost praktičnih teškoća u izravnoj naplati može negativno utjecati na pravnu sigurnost i umanjiti učinkovitost sustava ovrhe na novčanim sredstvima u cjelini.
Slijedom navedenog, smatramo da postoje razlozi za temeljitiju analizu rada FINA-e u provedbi ovrhe, osobito izravne naplate. U ovom radu izlažemo i analiziramo one nedostatke u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koje smo identificirali kao najčešće i, gdje je to moguće, predlažemo rješenja za njihovo otklanjanje.

Ključne riječi

ovrha na novčanim sredstvima; izravna naplata; Financijska agencija; odvjetnici; pravo na pravni lijek

Hrčak ID:

198598

URI

https://hrcak.srce.hr/198598

Datum izdavanja:

13.4.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.462 *