Skip to the main content

Meeting abstract

ZASTUPLJENOST DORUČKA U PREHRANI MEDICINSKIH SESTARA / MEDICINSKIH TEHNIČARA

Blaženka Vranić ; General county hospital Požega, Osječka 107, Požega, Croatia
Vlasta Raštegorac ; Health centerof Požega - Slavonia county, Matije Gupca 10, Požega, Croatia
Nataša Janeš ; General county hospital Požega, Osječka 107, Požega, Croatia
Mirjana Raguž ; Health centerof Požega - Slavonia county, Matije Gupca 10, Požega, Croatia
Mateja Turina ; Health centerof Požega - Slavonia county, Matije Gupca 10, Požega, Croatia
Ružica Dijaković ; General county hospital Požega, Osječka 107, Požega, Croatia


Full text: croatian pdf 322 Kb

page 15-16

downloads: 193

cite

Full text: english pdf 322 Kb

page 16-16

downloads: 118

cite


Abstract

Uvod: Važan dio zdravog načina života je provođenje pravilne odnosno zdrave prehrane.. Briga o prehrani
nam omogućuje duži, zdraviji i kvalitetniji život.
Cilj: Utvrditi kako se prema doručku, kao jednom od segmenata zdrave prehrane odnose sadašnji i
budući zdravstveni radnici.
Ispitanici i metode. Korišteni su podaci dobiveni analizom anonimne ankete koja je provedena među
polaznicima Diplomskog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu. Pitanja su se odnosila na demografske
osobine, vitalne funkcije, ITM, na naviku doručkovanja, te konzumiranje suhomesnatih proizvoda.
Ponuđeni odgovori u anketi su bili otvorenog i zatvorenog tipa. Kategorijski podatci predstavljeni su
apsolutnim i relativnim frekvencijama.
Rezultati: U analiziranom istraživanju sudjelovalo je 60 ispitanika, 57 (95 %) žena i 3 (5 %) muškaraca.
Medijan dobi je 35 godina, urednih su vrijednosti tlaka i BMI, (50 %) doručkuje, ali neredovito, najčešći
odabir kruha je pšenični, za 35 (58 %), dnevno pojedu do tri šnite kruha 44 (73 %), a njih 8 (13 %) četiri
i više. Trajne ili polutrajne suhomesnate proizvode 30 (50 %) ispitanika jede do dva puta tjedno, a samo
2 (3 %) ispitanika uopće ne jedu te proizvode. Na osnovi istraživanja možemo zaključiti da ispitanici
15
Diplomskog studija gotovo redovito doručkuju i koriste različite vrste kruha uz suhomesnate proizvode
u tolerantnim količinama i dozvoljenim tjednim frekvencijama.

Keywords

anketirani; doručak; zdrava prehrana

Hrčak ID:

198863

URI

https://hrcak.srce.hr/198863

Publication date:

31.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 845 *