Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

ZASTUPLJENOST DORUČKA U PREHRANI MEDICINSKIH SESTARA / MEDICINSKIH TEHNIČARA

Blaženka Vranić ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Vlasta Raštegorac ; Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Nataša Janeš ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Mirjana Raguž ; Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Mateja Turina ; Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Ružica Dijaković ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 322 Kb

str. 15-16

preuzimanja: 193

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 322 Kb

str. 16-16

preuzimanja: 118

citiraj


Sažetak

Uvod: Važan dio zdravog načina života je provođenje pravilne odnosno zdrave prehrane.. Briga o prehrani
nam omogućuje duži, zdraviji i kvalitetniji život.
Cilj: Utvrditi kako se prema doručku, kao jednom od segmenata zdrave prehrane odnose sadašnji i
budući zdravstveni radnici.
Ispitanici i metode. Korišteni su podaci dobiveni analizom anonimne ankete koja je provedena među
polaznicima Diplomskog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu. Pitanja su se odnosila na demografske
osobine, vitalne funkcije, ITM, na naviku doručkovanja, te konzumiranje suhomesnatih proizvoda.
Ponuđeni odgovori u anketi su bili otvorenog i zatvorenog tipa. Kategorijski podatci predstavljeni su
apsolutnim i relativnim frekvencijama.
Rezultati: U analiziranom istraživanju sudjelovalo je 60 ispitanika, 57 (95 %) žena i 3 (5 %) muškaraca.
Medijan dobi je 35 godina, urednih su vrijednosti tlaka i BMI, (50 %) doručkuje, ali neredovito, najčešći
odabir kruha je pšenični, za 35 (58 %), dnevno pojedu do tri šnite kruha 44 (73 %), a njih 8 (13 %) četiri
i više. Trajne ili polutrajne suhomesnate proizvode 30 (50 %) ispitanika jede do dva puta tjedno, a samo
2 (3 %) ispitanika uopće ne jedu te proizvode. Na osnovi istraživanja možemo zaključiti da ispitanici
15
Diplomskog studija gotovo redovito doručkuju i koriste različite vrste kruha uz suhomesnate proizvode
u tolerantnim količinama i dozvoljenim tjednim frekvencijama.

Ključne riječi

anketirani; doručak; zdrava prehrana

Hrčak ID:

198863

URI

https://hrcak.srce.hr/198863

Datum izdavanja:

31.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 845 *