Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije
Joanna Berlowska
; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Weronika Cieciura-Włoch
; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Halina Kalinowska
; Institute of Technical Biochemistry, Lodz University of Technology, Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Lodz, Poland
Dorota Kregiel
; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Sebastian Borowski
; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Ewelina Pawlikowska
; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Michał Binczarski
; Institute of General and Ecological Chemistry, Lodz University of Technology, Zeromskiego 116, PL-90-924 Lodz, Poland
Izabela Witonska
; Institute of General and Ecological Chemistry, Lodz University of Technology, Zeromskiego 116, PL-90-924 Lodz, Poland
Sažetak
U radu je ispitana učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline tehnikama odvojene hidrolize i fermentacije, te istodobne saharifikacije i fermentacije pulpe šećerne trske, nusprodukta proizvodnje šećera. Pulpa šećerne trske hidrolizirana je s pomoću pet komercijalnih enzima, te je proveden niz pokusa na tresilici s pet odabranih sojeva bakterija mliječno-kiselog vrenja. Postignuti su različiti prinosi ukupnih reducirajućih šećera, ovisno o aktivnosti enzima prilikom razgradnje glavnih sastojaka pulpe. Najveći prinos nakon hidrolize i najmanji talog dobiveni su primjenom mješavine komercijalnih enzima Viscozyme® i Ultraflo® Max u omjeru 1:1. U postupku odvojene hidrolize i fermentacije bakterije mliječno-kiselog vrenja iskoristile su samo dio ugljikohidrata oslobođenih enzimskom hidrolizom za rast. U postupku se istodobne saharifikacije i fermentacije pri maloj dozi enzima smanjila akumulacija šećera. Smanjila se i opasnost od kataboličke represije ugljikom. Dobiveni rezultati pokazuju da je istodobna saharifikacija i fermentacija bolja od tehnike odvojene hidrolize i fermentacije, između ostalog i zbog manjih troškova i većeg prinosa. Prinos mliječne kiseline dobiven istodobnom saharifikacijom i fermentacijom (oko 30 g/L) bio je 80-90 % veći nego onaj dobiven odvojenom hidrolizom i fermentacijom.
Ključne riječi
pulpa šećerne trske; enzimska hidroliza; mliječna kiselina
Hrčak ID:
203443
URI
Datum izdavanja:
29.6.2018.
Posjeta: 1.673 *