Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561

Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja

Ayeza Naeem ; Department of Microbiology, University of Karachi, Main University Road, Karachi, 75270 Sindh, Pakistan
Tanveer Abbas ; Department of Microbiology, University of Karachi, Main University Road, Karachi, 75270 Sindh, Pakistan
Tahira Mohsin Ali ; Department of Food Science and Technology, University of Karachi, Main University Road, 75270 Sindh, Pakistan
Abid Hasnain ; Department of Food Science and Technology, University of Karachi, Main University Road, 75270 Sindh, Pakistan


Puni tekst: hrvatski pdf 723 Kb

str. 278-286

preuzimanja: 247

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 723 Kb

str. 278-286

preuzimanja: 221

citiraj


Sažetak

Lipidne frakcije izolirane iz začinskog bilja imaju širok spektar bioloških aktivnosti i često se koriste u medicinske svrhe ili pri kuhanju. Ovo je ispitivanje provedeno radi određivanja antimikrobnog potencijala lipidnih frakcija, izoliranih pomoću dvaju različitih sustava otapala, za suzbijanje rasta pet sojeva patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani. Antibakterijska učinkovitost ispitana je nakon 0, 1, 2, 3 i 24 h inkubacije s aktivnom tvari. Istjecanje staničnog sadržaja mikroorganizama procijenjeno je nakon 1 i 2 sata inkubacije. Pretražnim elektronskim mikroskopom dobivene su slike stanica nakon 18 sati izlaganja minimalnim inhibicijskim koncentracijama lipidnih frakcija. Iz rezultata studije kinetike inhibicije rasta i istjecanja staničnog sadržaja zaključeno je da su lipidne frakcije imale najjači učinak na suzbijanje Gram-negativne bakterije Escherichia coli ATCC 8739 tijekom 3 i 1 sata inkubacije. Međutim, produljenjem vremena izlaganja aktivnoj tvari inhibiran je rast Gram-pozitivne bakterije Listeria monocytogenes ATCC 13932. Mikroskopske slike tretiranih mikroorganizama potvrdile su inhibicijski učinak odabranih lipidnih frakcija na sve ispitane patogene. Morfologija stanica bakterija potpuno je izmijenjena nakon 18 h inkubacije s lipidnim frakcijama. Rezultati ispitivanja potvrđuju znatan inhibicijski učinak lipidnih frakcija i narušavanje integriteta stanične stijenke bakterija nakon produljenog izlaganja aktivnoj tvari, što potvrđuje mogućnost uporabe ispitanih lipidnih frakcija u hrani.

Ključne riječi

kinetika inhibicije rasta; pretražna elektronska mikroskopija; istjecanje staničnog sadržaja; patogeni mikroorganizmi iz hrane

Hrčak ID:

203497

URI

https://hrcak.srce.hr/203497

Datum izdavanja:

29.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.546 *