Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.4.1
Detekcija histamina u uzorcima konzervirane i svježe ribe
Iman Kriještorac
orcid.org/0000-0001-7619-3417
; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Naida Kapo
orcid.org/0000-0001-5488-1307
; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović
orcid.org/0000-0003-3740-954X
; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Histamin (eng. scombrotoxin) nastaje djelovanjem enzima histidin dekarboksilaza, koju proizvode različite bakterije, na aminokiselinu histidin, a otrovanje ljudi se javlja kao rezultat konzumacije hrane s visokom koncentracijom histamina. Komercijalni uzorci konzervirane i svježe ribe analizirani su na prisustvo i količinu histamina ELISA metodom. Dobiveni rezultati potvrđuju potrebu za stalnom kontrolom prisustva histamina u namirnicama koje su bogate proteinima (riba, sir, mlijeko, meso) i vinu, čime se nastoji osigurati prevencija otrovanja ljudi.
Ključne riječi
Hrčak ID:
204222
URI
Datum izdavanja:
27.7.2018.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.624 *