Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jedan pogled na problem razlikovanja 'starih' i 'novih' manjina

Boris Krivokapić


Puni tekst: srpski pdf 126 Kb

str. 93-103

preuzimanja: 490

citiraj


Sažetak

Rad se bavi zanimljivim i u praksi, ali i nauci spornim problemom razlikovanja "starih" i "novih" manjina. Autor, pre svega, podseća da još uvek nema jedinstveno prihvaćene definicije manjina, što ostavlja prostor za razna tumačenja. Kad već nema jedinstvenog stava o tome šta su manjine, ne čudi da ne može biti jedinstven ni odgovor na pitanje ko su "nove", a ko "stare" manjine.
Mada ističe da su moguće i drugačije sistematizacije i podele, pisac se osvrće na tri naročito interesantne situacije, od kojih su prve dve vezane za teritorijalne promene. Naime, često puta "nove" manjine uopšte nisu nove na teritorijama koje nastanjuju, već se radi o tome da zbog promene suvereniteta nad nekom teritorij om određena manjina, ostajući i dalje u manjinskom položaju, potpada pod vlast nove države. Odnosna manji¬na, dakle, ostaje u istom položaju, ali je "nova" za novog suverena. Još zanimljivija je situacija koja nastaje kada usled teritorijalnih promena jedan deo do tada većinskog stanovništva prelazi u red manjinske populacije. Tu isti ljudi, koji i dalje žive na istoj teritoriji, menjaju svoj položaj odnosno postaju ("nova") etnička manjina, samo zbog toga stoje odnosna teritorija pripala drugoj državi. Ono što bi trebalo biti van sumnje, to je da je u oba navedena slučaja potrebno obezbediti odgovarajuću zaštitu "novog" manjinskog stanovništva.
Treći slučaj, svodi se na koncept razlikovanja tzv. autohtonih (starosedelačkih) i alohtonih (doseljeničkih) manjina. U skladu sa tom podelom, u jednom broju savremenih država posebna manjinska prava priznaju se samo pripadnicima autohtonih manjina, dok se pripadnicima onih drugih (alohtonih) manjina, pod uslovom da su državljani odnosne države, priznaju samo opšta (osnovna) ljudska prava i slobode, kao i svim drugim građanima. Radi se o vrlo osetljivom problemu i njemu je u radu posvećena naročita pažnja. Nakon što izlaže sam koncept i ilustruje ga pristupima određenih država, autor daje svoj kritički osvrt i objašnjava zašto ovaj pristup nije prihvatljiv.

Ključne riječi

Hrčak ID:

37853

URI

https://hrcak.srce.hr/37853

Datum izdavanja:

15.5.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.284 *