Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5910

Integrirana karakterizacija žižule (Ziziphus jujuba Mill.) sa sjevernog Jadrana

Ana Miklavčič Višnjevec ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Alenka Baruca Arbeiter ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Matjaž Hladnik ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia
Ajda Ota ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva ulica 101, 1000 Ljubljana, Slovenia
Mihaela Skrt ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva ulica 101, 1000 Ljubljana, Slovenia
Bojan Butinar ; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, 6000 Koper, Slovenia
Marijan Nečemer ; Department of Environmental Sciences, Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenia
Marin Krapac ; Institute of Agriculture and Tourism, Ul. Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia
Dean Ban ; Institute of Agriculture and Tourism, Ul. Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia
Milena Bučar-Miklavčič ; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, 6000 Koper, Slovenia
Nataša Poklar Ulrih ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva ulica 101, 1000 Ljubljana, Slovenia
Dunja Bandelj ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, 6000 Koper, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 1.037 Kb

str. 17-28

preuzimanja: 518

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.037 Kb

str. 17-28

preuzimanja: 284

citiraj


Sažetak

Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) ima dobra hortikulturna svojstva, koja uključuju prilagodbu uvjetima suše, abiotskim i biotskim stresovima, te pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. U ovom je istraživanju opisana genska raznolikost germplazme žižule s istarskog poluotoka, te su određeni važni kemijski spojevi, antioksidacijski, antibakterijski i protugljivični učinak ekstrakata plodova žižule te njihova hranjiva svojstva. Rezultati analize gena pokazuju da većina uzoraka s istarskog poluotoka pripada dvjema nedavno introduciranim sortama, 'Li' i 'Lang', te najrasprostranjenijoj lokalnoj sorti Domaća žižula'. Lokalna sorta ima sitnije plodove od sorata 'Li' i 'Lang', s tanjim i mesnatijim mezokarpom. Kemijska je analiza pokazala da su plodovi lokalne sorte vrijedan izvor vlakana ((9,7±0,6) g/100 g), te da su bogati mineralima poput kalija ((829±51) g/ 100 g suhe tvari), kalcija ((1 77±1 1 ) g/ 1 00 g suhe tvari) i fosfora ((129±19) g/ 100 g suhe tvari). Vodeni su ekstrakti imali blagu antibakterijsku aktivnost, dok su etanolni ekstrakti imali veće masene udjele fenolnih spojeva (5,8-8,7 mg/g), izražene kao ekvivalent galne kiseline (GAE), od vodenih ekstrakata, no nisu imali antimikrobnu aktivnost. Osim fenolnih spojeva, i ostali spojevi u plodu žižule mogu imati veću biološku aktivnost. Na osnovi rezultata ovih analiza smatramo da lokalna istarska sorta žižule ima potencijal za uzgoj.

Ključne riječi

Ziziphusjujuba Mill.; fenolni spojevi; antioksidacijska svojstva; prehrambena svojstva; antimikrobna aktivnost; genetička raznolikost

Hrčak ID:

218874

URI

https://hrcak.srce.hr/218874

Datum izdavanja:

29.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.868 *