Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5983

Utvrđivanje prisutnosti bakterija Lactobacillus sakei i Lactobacillus curvatus u uzorcima hrane pomoću višestrukog PCR-a u stvarnom vremenu i analize krivulje mekšanja DNK visoke razlučivosti

Konstantin A. Kurbakov ; V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, Talalikhina 26, 109316, Moscow, Russian Federation
Evgenii A. Konorov ; Vavilov Institute of General Genetics, Gubkina 3, 119333, Moscow, Russian Federation
Mikhail Y. Minaev ; V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, Talalikhina 26, 109316, Moscow, Russian Federation
Oksana A. Kuznetsova ; V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, Talalikhina 26, 109316, Moscow, Russian Federation


Puni tekst: engleski pdf 305 Kb

str. 97-104

preuzimanja: 373

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 305 Kb

str. 97-104

preuzimanja: 269

citiraj


Sažetak

SAŽETAK
Za optimiranje procesa potrebno je pratiti sastav starter kulture i njezin rast tijekom fermentacije. Većina starter kultura sadržava srodne mikroorganizme. U današnje se vrijeme za identifikaciju većeg broja srodnih vrsta često upotrebljava postupak analize krivulje mekšanja DNK visoke razlučivosti. Stoga je u radu za detekciju i razlikovanje bakterija Lactobacillus sakei i L. curvatus upotrijebljena lančana reakcija polimeraze (PCR) u stvarnom vremenu, te je provedena analiza krivulje mekšanja DNK visoke razlučivosti. Odabran je par početnica za ciljano mjesto vezivanja u genu rpoA, izoliranom iz bakterija roda Lactobacillus spp. S tim je parom početnica uspješno ispitano 1 1 starter kultura i 15 uzoraka fermentiranih kobasica poznatog sastava bakterija.

Ključne riječi

PCR u stvarnom vremenu; mekšanje DNK visoke razlučivosti (HRM); fermentirane kobasice; Lactobacillus sakei; Lactobacillus curvatus

Hrčak ID:

218904

URI

https://hrcak.srce.hr/218904

Datum izdavanja:

29.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.664 *