Tranzicija, Vol. 20 No. 42, 2018.
Prethodno priopćenje
SIGURNOST HRANE I PERCEPCIJA POTROŠAČA O SIGURNOSTI HRANE U EUROPSKOJ UNIJI I REPUBLICI HRVATSKOJ
Aleksandra Krajnović
Klaudia Gašpić
Ivan Stipanov
Sažetak
Ovaj rad bavi se istraživanjem zaštite potrošača i sigurnosti hrane u prehrambenoj industriji u EU i Republici Hrvatskoj. Cilj istraživanja jest povećati spoznaju o odlukama i položaju potrošača na tržištu kroz upoznavanje s teorijskim okvirima iz područja zaštite potrošača u prehrambenoj industriji te funkcioniranja zakonodavnog okvira EU. U radu su prikazani i rezultati primarnog istraživanja o upoznatosti potrošača s njihovim pravima u RH te je izvršena komparacija s istraživanjem koje je proveo Flash Eurobaremeter o percepciji stanovnika EU o sigurnosti hrane. Svrha istraživanja jest ukazati na važnost zaštite potrošača u prehrambenoj industriji i problematizirati otvorena pitanja na ovom području. Upravo ovo i dokazuje istraživanje provedeno u ovom radu i njegova komparativna analiza s provedenim istraživanjima u EU – potrošači hrane u EU ni RH ne osjećaju se ni dovoljno sigurnim ni dovoljno obavještenima kada je riječ o zaštiti njihovih prava kao potrošača hrane i sigurnosti hrane koju svakodnevno koriste.
Ključne riječi
zaštita potrošača; politika sigurnosti hrane EU; označavanje hrane; sigurnost hrane; percepcija potrošače o sigurnosti hrane.
Hrčak ID:
221423
URI
Datum izdavanja:
25.6.2019.
Posjeta: 1.879 *