Review article
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5
Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka
Iva Dorić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović
orcid.org/0000-0002-8465-5551
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Irena Barukčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Rajka Božanić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Abstract
Kravlje mlijeko je nutritivno bogata namirnica koja je u ljudskoj prehrani prisutna nekoliko tisuća godina. U zadnjih se nekoliko godina
pojavilo pitanje o opravdanosti mlijeka kao sastavnog dijela pravilne prehrane čovjeka te potencijalnim štetnim učincima mlijeka na ljudsko
zdravlje. Mlijeko je jeftin i lako dostupan izvor važnih nutrijenata i svakodnevno je zastupljeno u ljudskoj prehrani te mu mnoge nacionalne
prehrambene smjernice pridaju veliku važnost. Zato je važno poznavati njegov sastav te potencijalan pozitivan ili negativan utjecaj na ljudsko
zdravlje, kako djece tako i odraslih. Stoga je glavni cilj ovoga rada bio dati pregled najnovijih istraživanja o utjecaju mlijeka na rast djece,
pretilost, rizik od osteoporoze i kroničnih bolesti, laktoza intolerancija te alergija na proteine mlijeka.
Keywords
kravlje mlijeko; kalcij; kronične bolesti; osteoporoza; pretilost
Hrčak ID:
224620
URI
Publication date:
3.9.2019.
Visits: 8.201 *