Pregledni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Manuela Zadravec
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tonči Rezić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Kmetič
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje
ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke
detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.
Ključne riječi
mikotoksini; detoksifikacija; biološke metode; hrana; hrana za životinje
Hrčak ID:
224622
URI
Datum izdavanja:
3.9.2019.
Posjeta: 1.954 *