Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6025
Revijalni prikaz postupaka interesterifikacije pomoću lipaze za proizvodnju strukturiranih lipida
Qabul Dinanta Utama
; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Azis Boing Sitanggang
; Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Dede Robiatul Adawiyah
; Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Purwiyatno Hariyadi
; Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Abstract
Strukturirani lipidi građeni od srednje- i dugolančanih masnih kiselina obično imaju srednjelančane masne kiseline (C6-C12) na poziciji sn-1,3 i dugolančane masne kiseline (C14-C24) na poziciji sn-2. Imaju smanjenu kalorijsku vrijednost i pogodni su za kontrolu pretilosti te sprečavanje malapsorpcije masti i ostalih metaboličkih poremećaja. U fokusu ovog revijalnog prikaza je sinteza lipida iz srednje- i dugolančanih masnih kiselina pomoću enzimske esterifikacije. Obuhvaća detaljan opis biokatalizatora, podloga, reaktora i postupaka sinteze, te raspravu o primjeni tih lipida u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Podaci u ovom radu daju pregled trenutnog stanja u području razvoja postupaka sinteze strukturiranih lipida iz srednje- i dugolančanih masnih kiselina.
Keywords
gliceridi; interesterifikacija; lipaza; strukturirani lipidi građeni od srednje- i dugolančanih masnih kiselina
Hrčak ID:
227285
URI
Publication date:
30.9.2019.
Visits: 2.006 *