Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6025

Revijalni prikaz postupaka interesterifikacije pomoću lipaze za proizvodnju strukturiranih lipida

Qabul Dinanta Utama ; Department of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Azis Boing Sitanggang ; Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Dede Robiatul Adawiyah ; Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia
Purwiyatno Hariyadi ; Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center, IPB University (Bogor Agricultural University), Darmaga, 16680 Bogor, Indonesia


Full text: english pdf 356 Kb

page 305-318

downloads: 508

cite

Full text: croatian pdf 356 Kb

page 305-318

downloads: 272

cite


Abstract

Strukturirani lipidi građeni od srednje- i dugolančanih masnih kiselina obično imaju srednjelančane masne kiseline (C6-C12) na poziciji sn-1,3 i dugolančane masne kiseline (C14-C24) na poziciji sn-2. Imaju smanjenu kalorijsku vrijednost i pogodni su za kontrolu pretilosti te sprečavanje malapsorpcije masti i ostalih metaboličkih poremećaja. U fokusu ovog revijalnog prikaza je sinteza lipida iz srednje- i dugolančanih masnih kiselina pomoću enzimske esterifikacije. Obuhvaća detaljan opis biokatalizatora, podloga, reaktora i postupaka sinteze, te raspravu o primjeni tih lipida u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Podaci u ovom radu daju pregled trenutnog stanja u području razvoja postupaka sinteze strukturiranih lipida iz srednje- i dugolančanih masnih kiselina.

Keywords

gliceridi; interesterifikacija; lipaza; strukturirani lipidi građeni od srednje- i dugolančanih masnih kiselina

Hrčak ID:

227285

URI

https://hrcak.srce.hr/227285

Publication date:

30.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.006 *