Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.22598/pi-be/2019.13.2.53

EKO-DISTRIBUCIJSKI CENTRI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVODA U FUNKCIJI POTROŠAČKOG POTENCIJALA URBANIH SREDIŠTA

Marko Šundov orcid id orcid.org/0000-0002-2735-1623 ; Stano-uprava d.o.o., Split, Croatia
Dušanka Gajdić orcid id orcid.org/0000-0002-4153-723X ; Senior lecturer, Križevci College of Agriculture, Križevci, Croatia
Kristina Petljak orcid id orcid.org/0000-0002-5785-1928 ; University of Zagreb, Faculty of Economics & Business Zagreb, Department of Trade and International Business, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.038 Kb

str. 53-83

preuzimanja: 690

citiraj


Sažetak

Prostorna ekspanzija i povećanje broja gradova pretvara ih u neuralgične točke
lanca opskrbe hranom. Zbog svoje strukture i brzine životnih procesa, hrana se u urbana
središta doprema putem konvencionalnih opskrbnih lanaca te stanovništvo pretvara u
izuzetno ovisne potrošače (zbog nepostojanja uvjeta samoopskrbe hranom). Zato
strateški razvoj gradova zahtijeva održivo razmišljanje i rasuđivanje kada je riječ o
opskrbi hranom. Jedno od mogućih rješenja za kontinuiranu i održivu opskrbu hranom
urbanog stanovništva je razvoj eko distribucijskih centara poljoprivredno-prehrambenih
proizvoda. Primjenom ovog modela mogu se postići brojni učinci; razvija se ruralno
okruženje gradova čime se smanjuje pritisak priljeva stanovništva; osiguravanje opskrbe
svježom, visokokvalitetnom hranom u dovoljnim količinama za cijelo stanovništvo;
održivo se upravlja otpadom nastalim u procesima distribucije i uporabe hrane.
Upravljanje tokom kratkog poljoprivredno-prehrambenog lanca, tj. razvojem vlastitih
proizvodno-potrošačkih kapaciteta omogućava se značajno smanjenje ovisnosti o
konvencionalnim lancima istovremeno se stvaraju preduvjeti kontrole proizvodnje i
zbrinjavanja otpada unutar poljoprivredno-prehrambenih opskrbnih lanaca. Stoga se u
ovom radu analizira potrošački potencijal urbanog središta kao temeljne odrednice u
projektiranju i implementiranju eko-distribucijskih centara za poljoprivrednoprehrambene
proizvode. Empirijsko istraživanje potrošačkog potencijala u urbanim
središtima provedeno je uz pomoć dva komunalna poduzeća u gradu Splitu, u 20
stambenih zgrada, a u istraživanju je sudjelovalo 148 stanara.

Ključne riječi

eko-distribucijski centar; kratki poljoprivredno-prehrambeni lanci; urbana središta; potrošački potencijal; empirijsko istraživanje

Hrčak ID:

229688

URI

https://hrcak.srce.hr/229688

Datum izdavanja:

12.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.859 *