Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Usporedba kakvoće dimljenih smrznutih i ohlađenih proizvoda od pačjeg mesa

Peter Popelka ; University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, SLovak Republic
J. Nagy ; University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, SLovak Republic
L'. Korimová ; University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, SLovak Republic
S. Marcinčák ; University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, SLovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 405 Kb

str. 30-35

preuzimanja: 574

citiraj


Sažetak

Cilj ispitivanja je bila procjena utjecaja procesa konzerviranja (hlađenja i smrzavanja) na kvalitativne parametre termički obrađenih proizvoda od mesa peradi. Pačja prsa su najprije odmrznuta, a zatim kuhana i konzervirana hlađenjem ili smrzavanjem. U sljedećoj fazi, uspoređeni su pojedini senzorni, te fizikalni, kemijski i mikrobiološki parametri. Nakon toga je slijedilo praćenje njihovog utjecaja na kvalitativna svojstva oba proizvoda.
Usporedba kakvoće dimljenih pačjih prsiju, prethodno smrznutih ili ohlađenih, pokazala je da oba načina konzerviranja ne utječu na izvorna svojstva proizvoda iako su u analizi pojedinih senzornih parametara (okus, miris i nježnost) veće vrijednosti dobivene u parnim usporednim testovima. Mikrobiološka kakvoća oba proizvoda bila je sukladna zahtjevima Codex alimentarius Republike Slovačke.

Ključne riječi

patka; ohlađena prsa; smrznuta prsa; senzorna procjena

Hrčak ID:

21352

URI

https://hrcak.srce.hr/21352

Datum izdavanja:

15.4.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.593 *