Stručni rad
Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način
Željko Pavičić
; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Alenka Tofant
; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marija Vučemilo
; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tomislav Balenović
; Zavod za stočarstvo, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović
; Zavod za higjenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željko Mikulec
; Zavod za hranidbu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način u našoj zemlji postoji sve veći interes, jer težimo u našu prehranu uključiti što više namirnica životinjskog i biljnog podrijetla, koje su proizvedene bez upotrebe pesticida, stimulatora rasta i drugih štetnih tvari po ljudski organizam. U tom pogledu imamo velike mogućnosti, jer obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake možemo proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. Tijekom posljednjih nekoliko godina je u nas doneseno više zakonskih propisa iz područja ekološke poljoprivrede, što zapravo čini skup standarada za ekološku proizvodnju, preradu i označavanje ekoloških proizvoda. Ekološko stočarstvo kao dio ekološke poljoprivrede posebno je zastupljeno u „Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda“ (NN 13/02) koji između ostalog propisuje uvjete uzgoja peradi na ekološki prihvatljiv način. Stoga su na osnovu navedenog pravilnika u radu navedeni minimalni zahtijevi za uzgoj peradi na što prirodniji način radi zadovoljenja njihovih bioloških i etoloških potreba te brige za sprječavanje onečišćenja okoliša.
Ključne riječi
perad; ekološka proizvodnja; uvjeti uzgoja; zakonska regulativa; okoliš
Hrčak ID:
21355
URI
Datum izdavanja:
15.4.2005.
Posjeta: 5.891 *