Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba hranjive vrijednosti sjemena pojedinih sorti roda Lupinus gajenih u evropskim uvjetima

Pavel Suchý
Vlasta Šerman
Vladimir Večerek
Eva Straková
Nora Mas


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

str. 229-234

preuzimanja: 687

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bila je usporedba hranjive vrijednosti 16 najznačajnijih sorti sjemena roda LUPINUS, gajenih u europskim uvjetima (PRIMA, LAE, LWA 1, AMIGA, APR 8-2, LAV 8-4, EGHO, V 6-1, ROSE, BORUTA, KARO, JUNO, SONET, ATU, WATT i ANDA). Na temelju kemijskih analiza dokazano je da se navedene sorte međusobno znatno razlikuju u sadržaju pojedinačnih hranjivih tvari. Kod analiziranih hranjivih tvari u 100 % suhoj tvari utvrđene su sljedeće razlike u rasponu od: dušične tvari 303,20 – 451,65 g/kg, masti 50,00 – 135,55 g/kg, vlaknina 101,2 – 173,70 g/kg, tvari bez sadržaja dušika esencijalne 268,50 – 489,00 g/kg, organska masa, 837,28 – 966,80 g/kg, pepeo 33,20 – 52,20 g/kg, kalcij 2,29 – 4,74 g/kg, fosfor 4,36 – 8,15 g/kg i magnezij 1,10 – 3,20 g/kg. Postignuti rezultati ispitivanja uspoređeni su sa sadržajem hranjivih tvari u zrnju soje dviju najčešće korištenih sorti u Europi (KORADA i VISON). Rezultati studije pokazali su da su neke sorte roda Lupinus pogodne za proizvodnju krmnih smjesa.

Ključne riječi

rod Lupinus; sjemenke; hranjiva vrijednost

Hrčak ID:

2189

URI

https://hrcak.srce.hr/2189

Datum izdavanja:

5.11.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.371 *