Stručni rad
Sivi puh (Glis glis Linnaeus, 1766), od ulova do namirnice
Dean Konjević
orcid.org/0000-0002-8584-9825
; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Krešimir Krapinec
orcid.org/0000-0002-8815-7568
; Zavod za zaštitu šuma i lovstvo, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb
Sažetak
Sivi puh (Glis glis L.) je naša autohtona divljač iz reda glodavaca (Rodentia), porodice puhova (Myoxidae) i roda puh (Glis). Tradicija lova na puhove je iznimno stara i potječe još od vremena Rimskog Carstva. U Republici Hrvatskoj se lov na puhove do danas održao na području Gorskog kotara i Like. Za razliku od negdašnjeg pristupa, danas se sivi puh lovi isključivo posebno konstruiranim lovkama, pri čemu je za lov neophodno dobiti odgovarajuću dozvolu. Ulovljeni puhovi koriste se u prehrani, otopljena mast je tradicionalno korišteni preparat za tretiranje rana, a od krzna se izrađuju različiti predmeti. Najčešći specijaliteti od puhova mesa su gulaš, pečeni puh na ražnju i prženi puh. Gospodarenje sivim puhom u Republici Hrvatskoj primjer je održivog gospodarenja prirodnim bogatstvom, naravno u suradnji sa ispravnim iskorištavanjem šuma.
Ključne riječi
sivi puh; Glis glis; divljač; tradicija; Republika Hrvatska
Hrčak ID:
21612
URI
Datum izdavanja:
15.4.2004.
Posjeta: 12.986 *