Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj

Valentina Mikulić
Željko Pavičić ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Alenka Tofant ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 364 Kb

str. 46-50

preuzimanja: 3.938

citiraj


Sažetak

Držanje gusaka Hrvatskoj ima dugu tradiciju, međutim u drugoj polovici 20. stoljeća broj gusaka se znatno smanjio. U prošlosti su se držale radi proizvodnje mesa i jetre, te jaja i perja kojima se punila posteljina. Danas guske čine tek 3 posto od ukupnog broja peradi u Republici Hrvatskoj, a mogućnost njihovog uzgoja su vrlo slabo iskorištene. Najčešće se drže na poluintenzivan način za proizvodnju mesa, koje se koristi za vlastite potrebe ili prodaju na lokalnom tržištu. Ipak, postoji nekoliko projekata koji su polučili dobre rezultate u intenzivnom uzgoju gusaka. Pritom je potrebno razraditi dobru organizaciju otkupa i plasmana na tržište, kako bi se obzirom na prirodne uvjete držanja maksimalno iskoristile mogućnosti ove grane peradarstva u našoj zemlji.

Ključne riječi

guske; proizvodnja; tov; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

21912

URI

https://hrcak.srce.hr/21912

Datum izdavanja:

15.1.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.007 *