Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6374
Modeliranje inaktivacije i mogućeg ponovnog rasta bakterije Salmonella enterica nakon obrade otopinom klorofilina i kitozana i izlaganja vidljivoj svjetlosti
María Isabel Rodríguez-López
; Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Universidad Católica de Murcia (UCAM), Campus de los Jerónimos 135, 30107 Guadalupe, Murcia, Spain
Vicente M. Gómez-López
; Cátedra Alimentos para la Salud, Universidad Católica de Murcia (UCAM), Campus de los Jerónimos 135, 30107 Guadalupe, Murcia, Spain
Viktorija Lukseviciute
; Institute of Computer Science, Vilnius University, Didlaukio g. 47, 08303 Vilnius, Lithuania
Zivile Luksiene
; Institute of Computer Science, Vilnius University, Didlaukio g. 47, 08303 Vilnius, Lithuania
Sažetak
U fokusu je ovoga rada bilo razviti model predviđanja inaktivacije stanica bakterije Salmonella enterica nakon obrade otopinom klorofilina i kitozana i izlaganja vidljivoj svjetlosti. Stanice bakterije tretirane su otopinom 0,001 % klorofilina i 0,1 % kitozana tijekom 5-60 min i zatim izložene vidljivoj svjetlosti (λ=405 nm, He=38 J/cm2). Krivulje inaktivacije i ponovnog rasta izrađene su na osnovi podataka dobivenih ispitivanjem preživljavanja bakterija, obrađenih pomoću deset modela inaktivacije i dva modela ponovnog rasta. Nakon obrade otopinom klorofilina i kitozana aktiviranih svjetlošću smanjio se broj stanica bakterije Salmonella enterica, koje nakon toga nisu ponovno rasle. Weibullova distribucija najbolje je opisivala kinetiku inaktivacije, a Baranyijev model kinetiku ponovnog rasta. Zaključeno je da podaci dobiveni kinetičkom analizom i prediktivnim modeliranjem potvrđuju da se pomoću otopine klorofilina i kitozana aktiviranih svjetlošću mogu inaktivirati stanice Gram-negativnih patogenih bakterija, jer upotrijebljeni modeli predviđaju da nakon obrade neće doći do ponovnog rasta bakterija.
Ključne riječi
fotoosjetljivost; modeliranje mikrobnog rasta; obrada otopinom klorofilina i kitozana; Salmonella enterica; inaktivacija mikroorganizama
Hrčak ID:
237581
URI
Datum izdavanja:
28.4.2020.
Posjeta: 1.703 *