Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.17113/ftb.58.02.20.6356

Postupci proizvodnje propionske kiseline, dosadašnje spoznaje i mogućnosti

Vahid Ranaei ; Department of Public Health, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, 6517838695 Hamadan, Iran
Zahra Pilevar ; Student Research Committee, Department of Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Amin Mousavi Khaneghah ; Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, State University of Campinas (UNICAMP), 13083-862 Campinas, São Paulo, Brazil
Hedayat Hosseini orcid id orcid.org/0000-0001-8301-4229 ; Department of Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran 1981619573, Iran


Puni tekst: engleski pdf 881 Kb

str. 115-127

preuzimanja: 462

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 881 Kb

str. 115-127

preuzimanja: 790

citiraj


Sažetak

U posljednje je vrijeme porastao interes za biološku proizvodnju propionske kiseline s pomoću bakterije Propionibacterium. Glavni nedostatak postojećih modela je slab prinos, zbog čega su predložene različite strategije rješavanja tog problema. U ovom su radu opsežno prikazana bitna biotehnološka obilježja postupaka dobivanja propionske kiseline, jednog od uobičajenih sastojaka u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji.
U prvom dijelu opisujemo najznačajnije proizvodne procese, s naglaskom na biološku proizvodnju, a zatim navodimo bakterije koje proizvode propionsku kiselinu, kao što su Propionibacterium freudenreichii i Propionibacterium acidipropionici, te različite podloge za rast ili proizvodnju. Osim toga, opisujemo varijable procesa koje mogu utjecati na prinos. Naposljetku, predlažemo metode ekstrakcije i analize dobivene propionske kiseline, te ističemo strategije pomoću kojih se mogu zaobići ekonomska ograničenja procesa uzrokovana kompeticijom mikroorganizama tijekom proizvodnje.
Na koncentraciju propionske kiseline i produktivnost procesa utječe više čimbenika, kao što su: sastav podloge, tip i veličina bioreaktora te pH-vrijednost i temperatura kao najvažniji čimbenici. Objavljen je velik broj radova o proizvodnji propionske kiseline iz glukoze, permeata sirutke, glicerola, mliječne kiseline, hemiceluloze, hidrolizirane sačme kukuruznih klica, laktoze, melase šećerne trske, te brašna od cjelovitog zrna pšenice hidroliziranog pomoću enzima, ali vrlo mali broj revijalnih prikaza procjenjuje biotehnološke aspekte proizodnje, odnosno varijable bioprocesa.

Ključne riječi

propionska kiselina; Propionibacterium freudenreichii; Propionibacterium acidipropionici, glicerol dobiven fermentacijom

Hrčak ID:

242214

URI

https://hrcak.srce.hr/242214

Datum izdavanja:

31.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.250 *