Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.58.02.20.6540
Sastav lipida soja kvasca Sheffersomyces stipitis M12 uzgojenog na glicerolu kao izvoru ugljika
Stela Križanović
; Division for Marine and Environmental Research, Ruđer Bošković Institute, Bijenička 54, 10000 Zagreb, Croatia
Damir Stanzer
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić
orcid.org/0000-0001-8066-5851
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Karla Hanousek-Čiča
orcid.org/0000-0002-5020-0639
; Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Elizabeta Kralj
orcid.org/0000-0002-5131-8081
; Karlovac University of Applied Science, Trg Josipa Jurja Strossmayera 9, 47000 Karlovac, Croatia
Gordana Čanadi-Jurešić
orcid.org/0000-0003-0128-4634
; Department of Medical Chemistry, Biochemistry and Clinical Chemistry, Faculty of Medicine, University of Rijeka, B. Branchetta 20, 51000 Rijeka, Croatia
Sažetak
Pozadina istraživanja. U ovom je istraživanju određen sadržaj i sastav lipida u soju kvasca Sheffersomyces stipitis M12 s narušenom biosintezom ergosterola, uzgojenom na glicerolu kao izvoru ugljika. Zaustavljanje biosintetskog puta ergosterola jedna je od metoda koja se u novije vrijeme primjenjuje za povećanje udjela S-adenozil-L-metionina (SAM) u biomasi kvasca.
Eksperimentalni pristup. Šaržni je uzgoj kvasca M12 proveden aerobno u laboratorijskom bioreaktoru, s glicerolom kao izvorom ugljika i uz pulsni dodatak metionina. Koncentracija glicerola i maseni udjel SAM-a određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, dok je masnokiselinski sastav svih klasa lipida, odijeljenih ekstrakcijom na čvrstoj fazi, utvrđen plinskom kromatografijom.
Rezultati i zaključci. Usprkos manjem udjelu ergosterola u kvascu M12, zbog reorganizacije metabolizma lipida ostvareni su veliki prirast biomase i prinos SAM-a. U tom soju kvasca prevladavali su neutralni lipidi (više od 75 % ukupnih lipida), no njihov sadržaj i sastav bio je značajno izmijenjen u odnosu na divlji tip kvasca. Nezasićene i C18 masne kiseline prevladavale su u obje vrste kvasca. U svim je frakcijama, osim u frakciji slobodnih masnih kiselina, indeks nezasićenosti bio niži u soju M12 u usporedbi s divljim tipom kvasca. Soj M12 je u promijenjenim uvjetima rasta nesmetano funkcionirao i zadovoljio sve svoje energetske potrebe mijenjanjem sastava lipida (osobito fosfolipida, sterola i sterolnih estera) i ugađanjem njihove nezasićenosti.
Novina i znanstveni doprinos. U radu je prikazan proces reorganizacije sastava lipida kvasca S. stipitis s narušenim metaboličkim putem biosinteze ergosterola. Konstruiran je i shematski prikazan aktualni metabolizam lipida tijekom aktivne proizvodnje SAM-a u kvascu S. stipitis uzgojenom na glicerolu kao izvoru ugljika. Ove spoznaje o metabolizmu lipida mogu se iskoristiti kao vrijedan alat u daljnjem unapređivanju primjene kvasca S. stipitis kao modelnog organizma, te omogućiti njegovu uporabu u primijenjenim istraživanjima.
Ključne riječi
lipidni sastav; Sheffersomyces stipitis; proizvodnja S-adenozil-L-metionina; shema metabolizma lipida
Hrčak ID:
242224
URI
Datum izdavanja:
31.7.2020.
Posjeta: 1.540 *