Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.26.3.1

Jelka pl. Labaš Blaškovečka – prva predstojnica Škole za sestre pomoćnice u Zagrebu

Dubravka Trgovec ; Škola za medicinske sestre Vinogradska, Vinogradska cesta 29, 10 000 Zagreb, Hrvatska,
Sanda Franković orcid id orcid.org/0000-0002-1553-6225 ; Škola za medicinske sestre Mlinarska, Mlinarska 34, 10 000Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 205 Kb

str. 166-174

preuzimanja: 274

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 205 Kb

str. 166-174

preuzimanja: 216

citiraj


Sažetak

Uvod: Škola za sestre pomoćnice u Zagrebu od svog osnutka 1921. godine uz ravnatelja škole ima i sestru predstojnicu. U radu se pokušala učiniti rekonstrukcija školovanja i rada Jelke pl. Labaš Blaškovečka, prve nadstojnice u Školi za sestre pomoćnice u Zagrebu. Učinjen je i kratak osvrt na njezino djelovanje u družbi Kćeri Božje ljubavi kojoj se pridružuje nakon odlaska iz škole.
Metode: Rekonstrukcija podataka temeljila se na fondovima Hrvatskog državnog arhiva (HDA) i Državnog arhiva u Karlovcu. Korišteni su podaci iz arhiva Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi. Kao dopuna arhivskim izvorima korišteni su do sada objavljeni radovi na obrađenu temu.
Rezultati: Uvidom u arhivsku građu i pregledom publikacija opisano je školovanje Jelke pl. Labaš Blaškovečka u Višoj djevojačkoj školi u Karlovcu, nastavak obrazovanja i djelovanje u Bolnici Crvenog križa Rudolfinerhaus u Beču. Opisani su uvjeti imenovanja za prvu nadstojnicu Škole za sestre pomoćnice u Zagrebu i njezin rad u vrijeme obavljanja te funkcije. Navedena su mjesta i pozicije na kojima je djelovala u Družbi Kćeri Božje ljubavi.
Zaključak: Obrazovanje i iskustvo koje je Jelka pl. Labaš stekla radeći u Rudolfinerhausu u Beču primjenjivala je u izobrazbi sestara u Školi za sestre pomoćnice u Zagrebu. Svojim je radom doprinijela organizaciji škole u prvim godinama njenog djelovanja. Za šire razumijevanje njezina rada nakon odlaska iz škole u Družbu Kćeri Božje ljubavi bilo bi potrebno dodatno istražiti pismohranu Družbe.

Ključne riječi

Jelka Labaš; Škola za sestre pomoćnice u Zagrebu; Rudolfinerhaus; Družba Kćeri Božje ljubavi; povijest sestrinstva

Hrčak ID:

267905

URI

https://hrcak.srce.hr/267905

Datum izdavanja:

22.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.126 *