Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2021.020
Modeliranje prirasta kulture Saccharomyces cerevisiae i simuliranje obrazaca rendgenskog spektra piritnog pepela
Yakup Ermurat
orcid.org/0000-0002-0159-5283
; Bolu Abant Izzet Baysal University, Engineering Faculty, Department of Chemical Engineering, Bolu, Turkey
Sažetak
Kvasac Saccharomyces cerevisiae inkubiran je u mediju koji je sadržavao piritni pepeo. Uzorci piritnog pepela analizirani su rendgenskom difrakcijskom analizom. Dio rendgenskog spektra koji se odnosio na spojeve koji su u sebi sadržavali atom sumpora simuliran je primjenom Gaussijana i Lorencijana te je uočeno da Gaussijan dobro opisuje eksperimentalne podatke. Za opisivanje prirasta kvasca primijenjeno je više matematičkih modela. Najniža relativna pogreška od 11,56 % dobivena je za von Bertalanffyjev model prirasta. Procjena eksponencijalnim modelom dala je niske vrijednosti postotne pogreške: Eulerova pogreška iznosila je 4,8, a Heunova 5,36 %.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; piritni pepeo; modeliranje prirasta; analiza pogreške; XRD analiza
Hrčak ID:
270989
URI
Datum izdavanja:
17.1.2022.
Posjeta: 1.135 *