Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2021.020

Modeliranje prirasta kulture Saccharomyces cerevisiae i simuliranje obrazaca rendgenskog spektra piritnog pepela

Yakup Ermurat orcid id orcid.org/0000-0002-0159-5283 ; Bolu Abant Izzet Baysal University, Engineering Faculty, Department of Chemical Engineering, Bolu, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 1.289 Kb

str. 29-38

preuzimanja: 159

citiraj


Sažetak

Kvasac Saccharomyces cerevisiae inkubiran je u mediju koji je sadržavao piritni pepeo. Uzorci piritnog pepela analizirani su rendgenskom difrakcijskom analizom. Dio rendgenskog spektra koji se odnosio na spojeve koji su u sebi sadržavali atom sumpora simuliran je primjenom Gaussijana i Lorencijana te je uočeno da Gaussijan dobro opisuje eksperimentalne podatke. Za opisivanje prirasta kvasca primijenjeno je više matematičkih modela. Najniža relativna pogreška od 11,56 % dobivena je za von Bertalanffyjev model prirasta. Procjena eksponencijalnim modelom dala je niske vrijednosti postotne pogreške: Eulerova pogreška iznosila je 4,8, a Heunova 5,36 %.




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

Saccharomyces cerevisiae; piritni pepeo; modeliranje prirasta; analiza pogreške; XRD analiza

Hrčak ID:

270989

URI

https://hrcak.srce.hr/270989

Datum izdavanja:

17.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 641 *