Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.23.6.1
Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa
Dora Zurak
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Kljak
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: engleski pdf 360 Kb
str. 514-522
preuzimanja: 263
citiraj
APA 6th Edition
Zurak, D., Kljak, K. i Cvrtila, Ž. (2021). Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (6.), 514-522. https://doi.org/10.31727/m.23.6.1
MLA 8th Edition
Zurak, Dora, et al. "Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 6., 2021, str. 514-522. https://doi.org/10.31727/m.23.6.1. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Zurak, Dora, Kristina Kljak i Željka Cvrtila. "Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 6. (2021): 514-522. https://doi.org/10.31727/m.23.6.1
Harvard
Zurak, D., Kljak, K., i Cvrtila, Ž. (2021). 'Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(6.), str. 514-522. https://doi.org/10.31727/m.23.6.1
Vancouver
Zurak D, Kljak K, Cvrtila Ž. Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 22.12.2024.];23.(6.):514-522. https://doi.org/10.31727/m.23.6.1
IEEE
D. Zurak, K. Kljak i Ž. Cvrtila, "Lančana reakcija polimerazom u identifikaciji vrsta mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 6., str. 514-522, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.6.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Hrana se smatra autentičnom kada proizvod ili njegov sadržaj odgovaraju izvornom stanju i podacima na deklaraciji. Odstupanja od tvrdnji i navoda na deklaraciji smatraju se nesukladnostima s propisima o hrani. Zbog pojačane svijesti o problemu i negativnim učincima patvorenja hrane, na konzumaciju mesa značajno utječe percepcija potrošača o kvaliteti i sigurnosti hrane, pri čemu je ispravno deklariranje jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na preferencije u vidu odabira i kupovine mesa i mesnih proizvoda. Zbog navedenog razloga, analitičke metode koje se upotrebljavaju za provjeru autentičnosti važne su radi osiguranja kvalitete proizvoda, sigurnosti hrane, ali i zaštite potrošača. Zamjena vrsta mesa nije jedini kriterij kojim se utvrđuje njegova autentičnost, te obuhvaća i podrijetlo mesa, način njegove prerade, kao i dodatak ostalih sastojaka. Lančana reakcija polimerazom (PCR) i njezine modifikacije prepoznate su kao najprikladnije metode za identifikaciju vrsta u sirovom i tehnološki prerađenom mesu. PCR metode uglavnom se temelje na identifikaciji ciljane regije mitohondrijske DNK, što omogućuje detekciju vrsta u širokom spektru mesnih proizvoda, uključujući sve domaće životinje, kao i meso divljači koje se upotrebljava u prehrani ljudi. Unatoč navedenome, PCR metode posjeduju određene nedostatke, te tako primjerice, PCR-RAPD nije prikladan za identifikaciju vrsta mesa u mješavinama, kao i termički prerađenog mesa, dok su neke metode skupe, dugotrajne i posjeduju poteškoće vezane uz interpretaciju rezultata. U ovom radu predstavljene su i opisane najvažnije metode koje se temelje na PCR tehnici, a upotrebljavaju se za identifikaciju vrsta mesa.
Ključne riječi
identifikacija vrsta mesa; PCR; patvorenje mesa; autentičnost hrane
Hrčak ID:
267610
URI
https://hrcak.srce.hr/267610
Datum izdavanja:
15.12.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 2.338
*