Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.23.5.1
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Stela Jokić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Ivana Flanjak
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Ljiljana Primorac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Milica Cvijetić Stokanović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Jelena Mutić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 274 Kb
str. 400-410
preuzimanja: 277
citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Jokić, S., Flanjak, I., Primorac, Lj., Cvijetić Stokanović, M. i Mutić, J. (2021). Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (5.), 400-410. https://doi.org/10.31727/m.23.5.1
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 5., 2021, str. 400-410. https://doi.org/10.31727/m.23.5.1. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Stela Jokić, Ivana Flanjak, Ljiljana Primorac, Milica Cvijetić Stokanović i Jelena Mutić. "Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 5. (2021): 400-410. https://doi.org/10.31727/m.23.5.1
Harvard
Moslavac, T., et al. (2021). 'Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(5.), str. 400-410. https://doi.org/10.31727/m.23.5.1
Vancouver
Moslavac T, Jokić S, Flanjak I, Primorac Lj, Cvijetić Stokanović M, Mutić J. Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 22.12.2024.];23.(5.):400-410. https://doi.org/10.31727/m.23.5.1
IEEE
T. Moslavac, S. Jokić, I. Flanjak, Lj. Primorac, M. Cvijetić Stokanović i J. Mutić, "Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 5., str. 400-410, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.5.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Pileća mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa (ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, ekstrakt rtanjskog čaja, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, TBHQ (terc-butilhidrokinon), kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina) na promjenu oksidacijske stabilnosti pileće masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju pileću mast, osim α-tokoferola i mješavine tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u pilećoj masti ima ekstrakt ružmarina. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Ekstrakti zelenog čaja, rtanjskog čaja i kadulje imaju podjednaku razinu zaštite masti. Sintetski antioksidans TBHQ uspješno je povećao stabilnost pileće masti, a kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina su manje efikasane.
Ključne riječi
pileća mast; oksidacijska stabilnost; antioksidansi; Schaal Oven test
Hrčak ID:
265016
URI
https://hrcak.srce.hr/265016
Datum izdavanja:
15.10.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 2.287
*