Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.24.3.1

Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica

Igor Slivac orcid id orcid.org/0000-0002-8344-1244 ; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Radošević ; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Gaurina Srček ; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 480 Kb

str. 261-270

preuzimanja: 321

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Povećanje broja stanovnika vodi k povećanoj potražnji za hranom. Zato je vrlo važno baviti se usklađivanjem povećane proizvodnje hrane sa smanjenjem štetnog utjecaja na okoliš kojeg ima globalno širenje poljoprivrede. Novo područje biotehnologije, nazvano stanična poljoprivreda, moglo bi doprinijeti rješavanju ovog problema. Stanična poljoprivreda nudi drugačije proizvodne sustave za mnoge proizvode životinjskog i biljnog podrijetla koji se danas dobivaju stočarstvom ili poljodjelstvom. Meso i mlijeko dva su takva proizvoda, a proizvodnja njihovih analoga primjenom stanične poljoprivrede cilj je sve većeg broja tvrtki širom svijeta. One razvijaju tehnologiju oslanjajući se na iskustva stečena u tkivnom inženjerstvu i bioprocesima sa životinjskim stanicama. U ovom radu donosimo pregled novih tehnologija koje se temelje na uzgoju kulture stanica za dobivanje tzv. in vitro kultiviranog mesa i analoga mlijeka. Također raspravljamo o kvaliteti navedenih proizvoda te potrebama i održivosti njihove proizvodnje.

Ključne riječi

stanična poljoprivreda; biotehnologija; kultivirano meso; nadomjestak mlijeka

Hrčak ID:

279286

URI

https://hrcak.srce.hr/279286

Datum izdavanja:

14.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 1.910 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.