Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31895/hcptbn.17.1-2.2

Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira

Rajka Božanić orcid id orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Martina Breški ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Irena Barukčić orcid id orcid.org/0000-0002-4322-2266 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.038 Kb

page 40-46

downloads: 218

cite


Abstract

Jestivi se filmovi i premazi sve više koriste u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakovinama. U radu je prikazano što su jestivi filmovi i prevlake, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, kitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Jestivi filmovi i prevlake od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.

Keywords

antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir

Hrčak ID:

287190

URI

https://hrcak.srce.hr/287190

Publication date:

14.12.2022.

Visits: 528 *