Pregledni rad
LABORATORIJI ZA KONTROLU KAKVOĆE HRANE ZA ŽIVOTINJE U EUROPSKIM INTEGRACIJAMA
Maja Dutour Sikirić
; Laboratorij za radiokemiju, Institut „Ruđer Bošković", Zagreb, Croatia
Biserka Homen
; Zavod za hranidbu domaćih životinja, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Jasna Pintar
; Zavod za hranidbu domaćih životinja, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Sažetak
Sustav osiguranja i kontrole kakvoće hrane i hrane za životinje danas se u svijetu zasniva na integriranom pristupu koji prati njihovu proizvodnju u svim koracima, od proizvođača do potrošača. Europska Unija je u srpnju 2004. donijela strategiju „od polja do stola“, a ISO standard 22000: Sustav upravljanja sigurnošću hrane objavljen je 2005. Središnja europska organizacija za procjenu rizika i osiguranje sigurnosti hrane i hrane za životinje je Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA). Brzi protok informacija osiguran je sustavom obavještavanja o hrani za ljude i životinje (Rapid Alert System for Food and FEED, RASFF). Rad ovih organizacija, te uspješno osiguranje i kontrola kakvoće hrane i hrane za životinje bio bi nezamisliv bez mreže ovlaštenih i/ili akreditiranih laboratorija. Hrvatski RASFF pilot projekt pokrenula je 01. 01. 2006. Hrvatska agencija za hranu (HAH). U njega su uz HAH uključeni i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi, veterinarska i granična veterinarska inspekcija, sanitarna i granična sanitarna inspekcija, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavodi za javno zdravstvo grada Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Nažalost, što se tiče hrane za životinje, uključenost laboratorija za kontrolu kakvoće nije zadovoljavajuća, a time je i smanjena kakvoća i brzina informacija koju ovaj sustav može dati.
Danas u Hrvatskoj postoji 13 laboratorija za kontrolu kakvoće hrane za životinje koji ispunjavaju uvjete «Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati laboratoriji za ispitivanje stočne hrane» Ministarstva poljoprivrede i šumarstva iz 1998., temeljenog na staroj normi HRN EN 45001: Opći kriteriji za rad ispitnih laboratorija. Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo akreditirao je samo dva laboratorija prema zahtjevima nove norme HRN EN ISO/IEC 17025. Da bi se uhvatio korak sa svijetom i osigurala učinkovita zaštita hrvatskih proizvođača i potrošača potrebno je uskladiti postojeći Pravilnik s novim normama, pokrenuti međulaboratorijska poredbena ispitivanja unutar Hrvatske, potaknuti laboratorije za kontrolu kakvoće hrane za životinje da se akreditiraju prema normi ISO 17025 i potaknuti njihovo povezivanje.
Ključne riječi
Hrčak ID:
26490
URI
Datum izdavanja:
21.12.2006.
Posjeta: 2.292 *