Izvorni znanstveni članak
MODUL UJEDNAčENOSTI KAO PARAMETAR KAKVOĆE RADA MLINA ČEKIĆARA
Vlado Kušec
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Križevci, Hrvatska
Stjepan Pliestić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvaska
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj istrošenosti radnih elemenata (čekića) na kakvoću rada mlina pri usitnjavanju zrna kukuruza i sojine sačme do 14% vlage. Radni elementi (čekići) su nakon utvrđivanja istrošenosti sistematizirani u tri skupine, novi, polu-istrošeni i istrošeni. Kakvoća usitnjavanja ispitana je granulometrijskom analizom prema modificiranoj metodi DIN odnosno ASAE S 319 – standarda. Na temelju izračunatih vrijednosti modula ujednačenosti utvrđeno je da veća istrošenost čekića negativno utječe na kakvoću usitnjenog materijala. Osim istrošenosti radnih elemenata, istraživan je i utjecaj fizikalnih svojstava sirovina (vlaga uzorka, hektolitarska masa, masa 1000 zrna) na kakvoću rada mlina.
Ključne riječi
veličina čestica; istrošenost čekića; mljevenje; mlinovi čekićari
Hrčak ID:
26492
URI
Datum izdavanja:
26.2.2007.
Posjeta: 1.580 *