Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MODUL UJEDNAčENOSTI KAO PARAMETAR KAKVOĆE RADA MLINA ČEKIĆARA

Vlado Kušec ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Križevci, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvaska


Puni tekst: hrvatski pdf 95 Kb

str. 307-315

preuzimanja: 520

citiraj


Sažetak

U ovom radu istraživan je utjecaj istrošenosti radnih elemenata (čekića) na kakvoću rada mlina pri usitnjavanju zrna kukuruza i sojine sačme do 14% vlage. Radni elementi (čekići) su nakon utvrđivanja istrošenosti sistematizirani u tri skupine, novi, polu-istrošeni i istrošeni. Kakvoća usitnjavanja ispitana je granulometrijskom analizom prema modificiranoj metodi DIN odnosno ASAE S 319 – standarda. Na temelju izračunatih vrijednosti modula ujednačenosti utvrđeno je da veća istrošenost čekića negativno utječe na kakvoću usitnjenog materijala. Osim istrošenosti radnih elemenata, istraživan je i utjecaj fizikalnih svojstava sirovina (vlaga uzorka, hektolitarska masa, masa 1000 zrna) na kakvoću rada mlina.

Ključne riječi

veličina čestica; istrošenost čekića; mljevenje; mlinovi čekićari

Hrčak ID:

26492

URI

https://hrcak.srce.hr/26492

Datum izdavanja:

26.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.204 *