Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koncepti sigurnosti na početku 21. stoljeća

Siniša Tatalović ; Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.212 Kb

str. 60-80

preuzimanja: 218

citiraj


Sažetak

Sigurnost kao uvjet opstanka i djelovanja pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice jedna je od temeljnih društvenih funkcija. Da je tomu tako, svjedoči kontinuirana zaokupljenost postizanjem sigurnosti tijekom čitav ljudske povijesti, od vremena kada su ljudi živjeli u primitivnim zajednicama, pa sve do današnjeg vremena i početka 21. stoljeća. Višedimenzionalni i složeni pojam sigurnosti, međutim, nije imao jednako značenje tijekom cijelog tog dugog razdoblja, pa su se njegovu različita poimanja uobličila u raznim teorijama. Definiranje sigurnosti i njezinoga sadržaja različito je u tradicionalnim konceptima i današnjim suvremenim, koji su uvjetovan ijednim sasvim drugačijim kontekstom.
U ovome radu daje se pregled teorijskih pristupa sigurnosti (individualnoj, nacionalnoj, međunarodnoj) sa različitim poimanjem značenja sigurnosti, kao i načina kako se ona najefektivnije može postići (realizam, liberalizam i marksizam).

Ključne riječi

sigurnost; nacionalna sigurnost; međunarodna sigurnost; sigurnosne studije; teorijski koncepti; realizam; liberalizam; marksizam

Hrčak ID:

290522

URI

https://hrcak.srce.hr/290522

Datum izdavanja:

31.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 434 *