Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/pc.25.1-4.4

Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu

Željko Španjol ; Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boris Dorbić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska
Marko Vučetić ; Hvar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.844 Kb

str. 55-70

preuzimanja: 586

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je analizirati bioekološke, šumsko-uzgojne, hortikulturne i nutritivne karakteristike mirte (Myrtus communis L.). Mirta je vazdazelena i heliofilna vrsta koja raste grm (4-5 m) s aromatičnim listovima i cvjetovima. U našoj se flori, osim podvrste (ssp. communis) nalazi i izrazito rijetka sitnolisna mirta ssp. tarentina (L.) Nyman. Mirta je šumska voćkarica, a uz navedeno i dekorativna te medonosna vrsta našeg mediteranskog područja. Pored navedenog mirta je i ljekovita biljka te se koristi u pučkoj i službenoj medicini. Povezana je s kulturom našeg naroda, a u gastronomiji se malo koristi. Na otoku Hvaru se od mirtinih plodova izrađuje rakija Martinovica. Izvrsno se obnavlja nakon požara. Značaj ove autohtone vrste je očuvanje biološke raznolikosti i ekološke stabilnosti šumske vegetacije, radi čega bi se trebala više valorizirati u agrošumarstvu, hortikulturi i melioracijama krša.

Ključne riječi

mirta; šumske voćkarice; bioekološke i nutritivne karakteristike; pošumljavanje

Hrčak ID:

290963

URI

https://hrcak.srce.hr/290963

Datum izdavanja:

2.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.392 *