Stručni rad
https://doi.org/10.33128/pc.25.1-4.4
Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu
Željko Španjol
; Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boris Dorbić
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska
Marko Vučetić
; Hvar, Hrvatska
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati bioekološke, šumsko-uzgojne, hortikulturne i nutritivne karakteristike mirte (Myrtus communis L.). Mirta je vazdazelena i heliofilna vrsta koja raste grm (4-5 m) s aromatičnim listovima i cvjetovima. U našoj se flori, osim podvrste (ssp. communis) nalazi i izrazito rijetka sitnolisna mirta ssp. tarentina (L.) Nyman. Mirta je šumska voćkarica, a uz navedeno i dekorativna te medonosna vrsta našeg mediteranskog područja. Pored navedenog mirta je i ljekovita biljka te se koristi u pučkoj i službenoj medicini. Povezana je s kulturom našeg naroda, a u gastronomiji se malo koristi. Na otoku Hvaru se od mirtinih plodova izrađuje rakija Martinovica. Izvrsno se obnavlja nakon požara. Značaj ove autohtone vrste je očuvanje biološke raznolikosti i ekološke stabilnosti šumske vegetacije, radi čega bi se trebala više valorizirati u agrošumarstvu, hortikulturi i melioracijama krša.
Ključne riječi
mirta; šumske voćkarice; bioekološke i nutritivne karakteristike; pošumljavanje
Hrčak ID:
290963
URI
Datum izdavanja:
2.1.2023.
Posjeta: 1.392 *