Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Albansko pitanje u kontekstu regionalne sigurnosti

Ivana Žižić ; Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.603 Kb

str. 159-171

preuzimanja: 62

citiraj


Sažetak

Jugoistočna Europa u proteklih dvadeset godina predstavlja vrlo prepoznatljivo žarište sukoba u Europi za čije je stabiliziranje Europska Unija, ali i cijela međunarodna zajednica, uložila značajne napore i financijska sredstva. U tome smislu, jedno od pitanja koje se nameće kao vrlo značajno i zasigurno determinirajuće u tome dijelu Europe jest tzv. 'albansko pitanje'. Naime, osim prevladavajuće većine koju čine u svojoj matičnoj državi Albaniji i Kosovu, Albanci predstavljaju vrlo značajnu i brojnu populaciju u Makedoniji. Albansko pitanje je teško staviti u kontekst panalbanske težnje ostvarenja projekta Velike Albanije u današnjem političkom realitetu diverzifikacije albanskih zajednica u regiji. Jedino pitanje koje nesumnjivo dovodi do tzv. panalbanskog kompromisa je status Kosova, dok je njegova neovisnost kao prva stepenica formiranja velike albanske države predmet interesa zanemariva male skupine albanskih ekstremista.
Ipak, u postojećem turbulentnom regionalnom političkom okruženju teško je isključiti mogućnost ponovne eskalacije isključivih nacionalnih ideologija, pa tako i albanske, što dodatno nameće proces pridruživanja euroatlantskim strukturama kao jedini jamac osiguranja stabilnosti na Jugoistoku Europe. Negativan ishod NATO summita u Bukureštu za Makedoniju doprinio je destabilizaciji političkih odnosa, naglasivši euroatlantsku perspektivu Makedonije kao jedinog okvira izgradnje stabilnih međuetničkih odnosa u multietničkom makedonskom društvu. Uloga Republike Hrvatske kao jamca regionalne sigurnosti očituje se djelovanjem u okviru Jadranske povelje (Adriatic Charter), postupnim unaprjeđenjem regionalne suradnje i participacijom u međunarodnim stabilizacijskim naporima u ovom dijelu Europe.

Ključne riječi

albansko pitanje; panalbanski nacionalizam; Ahtisaarijev plan; post-ohridski politički realitet; NATO summit u Bukureštu; Jadranska povelja

Hrčak ID:

291334

URI

https://hrcak.srce.hr/291334

Datum izdavanja:

21.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 228 *