Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ISPITIVANJE KAKVOĆE I HIGIJENSKE ISPRAVNOSTI SPOREDNIH PROIZVODA DOBIVENIH PRI PRERADI RAJČICE, PAPRIKE I GROŽĐA

Goce Cilev ; Institute for animal husbandry, Ile Ilievski 92a, p.box 207, Skopje, Macedonia
Zlatan Sinovec ; Faculty of veterinary medicine, Department for animal nutrition, Belgrade, Serbia
Bone Palashevski ; Institute for animal husbandry, Ile Ilievski 92a, p.box 207, Skopje, Macedonia
Srecko Gjorgjievski ; Faculty of agriculture sciences and food, Skopje, Macedonia


Puni tekst: engleski pdf 69 Kb

str. 221-229

preuzimanja: 612

citiraj


Sažetak

Problematika obrađena u radu je od posebnog interesa za R. Makedoniju zato što se otpatci dobiveni iz agroindustrijskog kompleksa kreću u količini od 5 do 10% kod rajčice, 25 do 30% kod paprike i 20 do 25% kod grožđa. U cilju ispitivanja kakvoće i higijenske ispravnosti sporednih proizvoda dobivenih preradom rajčice, paprike i grožđa uzeti su uzorci podrijetlom iz različitih krajeva R. Makedonije. Kemijskom analizom sporednih proizvoda dobivenih preradom rajčice, paprike i grožđa utvrđeno je da ova krmiva odlikuje značajan sadržaj bjelančevina, masti i celuloze, pri čemu bjelančevine imaju nepovoljan aminokiselinski sastav. Na osnovi bakterioloških analiza i ispitivanja sadržaja teških metala i mikotoksina može se zaključiti da sporedni proizvodi dobiveni preradom rajčice, paprike i grožđa predstavljaju higijenski ispravna i sigurna krmiva koja se mogu upotrijebiti u hranidbi svinja u manjim količinama, bez negativnog utjecaja na zdravstveno stanje.

Ključne riječi

sporedni proizvodi prerade rajčice; paprike i grožđa; kakvoća; higijenska ispravnost

Hrčak ID:

26796

URI

https://hrcak.srce.hr/26796

Datum izdavanja:

4.9.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.619 *