Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.045

Sadržaj polifenola i flavonoida u svježim i sušenim marelicama ekstrahiranim hladnim namakanjem i ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom

Abla Bousselma orcid id orcid.org/0000-0002-9079-3109 ; Laboratory for Improvement of Phytosanitary Protection Techniques in Mountain Ecosystems (LETPPÉM), Department of Food Technology, University of Batna 1, Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05 005, Alžir
Dalila Abdessemed ; Laboratory for the Improvement of Agricultural Productions and Protection of Ecosystems in Dry Areas (LAPAPEZA), Institute of Veterinary and Agricultural Sciences, University of Batna 1 Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir
Hichem Tahraoui ; Chemical Process Engineering Laboratory, Department of Process Engineering, University of Ferhat Abbas, Setif 19 000, Alžir
Fouad Zedame ; Groupe Tchin-Lait spa-Candia Algeria
Abdeltif Amrane orcid id orcid.org/0000-0003-2622-2384 ; Univ Rennes, Ecole Nationale Supérieure de Chimie de Rennes, CNRS, ISCR-UMR6226, F-35 000 Rennes, Francuska


Puni tekst: engleski pdf 1.350 Kb

str. 161-168

preuzimanja: 147

citiraj


Sažetak

U ovom radu ispitan je utjecaj parametara sušenja na fenolne i flavonoidne spojeve marelica (Prunus armeniaca L.) tretiranih otopinama saharoze, natrijeva klorida i natrijeva bisulfita te sušene u mikrovalovoj pećnici pri različitim snagama (200, 400 i 800 W). Primijenjene su dvije metode ekstrakcije, hladno namakanje i ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE). Ukupni fenoli u svježim i suhim marelicama te tijestu marelica određeni su primjenom Folin-Ciocalteu reagensa, dok su flavanoidi određeni metodom s aluminijevim(III) kloridom. Obje metode ekstrakcije pokazale su da je svježa marelica sadržavala znatne količine polifenola i flavonoida. U suženim marelicama zabilježene su znatno manje količine polifenola i flavanoida. Najveći gubici tih nutrijenata zabilježeni su prilikom primjene ekstrakcije potpomognute ultrazvukom.

Ključne riječi

sušenje; polifenoli; flavonoidi; hladno namakanje; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom

Hrčak ID:

295721

URI

https://hrcak.srce.hr/295721

Datum izdavanja:

14.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 401 *