Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Upotreba koncentrata dušika iz krumpira u proizvodnji α-amilaze s pomoću plijesni Aspergillus oryzae

Marie-Astrid Dolnik ; Institute of Chemical Engineering, Section of Industrial Microbiology and Bioengineering, Vienna University of Technology, Getreidemarkt 9/166, A-1060 Vienna, Austria
Eric Thaller ; Institute of Chemical Engineering, Section of Industrial Microbiology and Bioengineering, Vienna University of Technology, Getreidemarkt 9/166, A-1060 Vienna, Austria
Ferdinand Karner ; Institute of Chemical Engineering, Section of Industrial Microbiology and Bioengineering, Vienna University of Technology, Getreidemarkt 9/166, A-1060 Vienna, Austria
Werner A. Hampel ; Institute of Chemical Engineering, Section of Industrial Microbiology and Bioengineering, Vienna University of Technology, Getreidemarkt 9/166, A-1060 Vienna, Austria
Ulrich Stifter ; Zuckerforschung Tulln GmbH, Reitherstraße 21-23, A-3430 Tulln, Austria
Eduard Taufratzhofer ; Zuckerforschung Tulln GmbH, Reitherstraße 21-23, A-3430 Tulln, Austria
Marnik-Michel Wastyn ; Zuckerforschung Tulln GmbH, Reitherstraße 21-23, A-3430 Tulln, Austria
Bernhard F. Adamitsch ; Institute of Chemical Engineering, Section of Industrial Microbiology and Bioengineering, Vienna University of Technology, Getreidemarkt 9/166, A-1060 Vienna, Austria


Puni tekst: engleski pdf 177 Kb

str. 119-125

preuzimanja: 1.018

citiraj


Sažetak

Istražen je utjecaj različitih izvora dušika i dodataka podlozi na proizvodnju α-amilaze (EC 3.2.1.1) s pomoću plijesni Aspergillus oryzae ATCC 1011 u pokusu na tresilici i šaržnim uzgojem. Primijenjeni su anorganski i organski dušikovi spojevi, a kao glavni izvori ugljika i dušika korišteni su kukuruzni škrob i amonijev sulfat. Pokusima na tresilici dokazano je da je utjecaj koncentrata dušika iz krumpira (potato nitrogen concentrate – PNC) na proizvodnju amilaze skoro jednak onom ekstrakta kukuruza (corn steep liquor – CSL). Pročišćavanjem zamućenog materijala prije obrade nije se postigao značajan učinak. Zamjenom anorganskog izvora dušika natrijevim nitratom dobiveni su manji prinosi enzima. Dodatkom drugih kompleksnih spojeva, kao što je hidrolizat kazeina, smanjio se prinos enzima, a dodatkom ekstrakta kvasca ili slada neznatno se povećao titar amilaze. Veći rast stanica i bolji prinos α-amilaze postignut je uzgojem na podlozi obogaćenoj s PNC u reaktoru na postolju nego bez tih dodataka. Zamjenom PNC sa CSL postignuto je povećanje prinosa enzima za 9-17 % nakon 100 sati uzgoja. Upotreba PNC kao jedinog izvora dušika, uz zamjenu sojine kaše, ekstrakta kvasca i slada te hidrolizata kazeina laktozom kao izvorom ugljika, dovela je do neznatnih razlika u kinetici rasta i formiranju enzima u bioreaktoru. Međutim, uočene su metaboličke razlike u zasićenosti otopljenim kisikom (dissolved oxygen tension – DOT), koncentraciji α-amino dušika i količini kiseline potrebne za održavanje konstantnog pH.

Ključne riječi

α-amilaza; Aspergillus oryzae; koncentrat dušika iz krumpira

Hrčak ID:

27128

URI

https://hrcak.srce.hr/27128

Datum izdavanja:

4.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.023 *