Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje podloge za proizvodnju 5'-fosfodiesteraze iz plijesni Penicillium citrinum primjenom metode odzivnih površina

Lu-E Shi ; College of Chemical Engineering and Materials Science, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, Zhejiang, PR China
Guo-Qing Ying ; College of Pharmaceutical Science, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, Zhejiang, PR China
Xiao-Ying Zhang ; College of Pharmacy, South Dakota State University, Brookings, SD 57007, USA
Zhen-Xing Tang ; College of Chemical Engineering and Materials Science, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, Zhejiang, PR China
Jian-Shu Chen ; College of Pharmaceutical Science, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, Zhejiang, PR China
Wen-Yue Xiong ; College of Pharmaceutical Science, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, Zhejiang, PR China
Hua-Zhang Liu ; College of Chemical Engineering and Materials Science, Zhejiang University of Technology, Hangzhou 310014, Zhejiang, PR China


Puni tekst: engleski pdf 445 Kb

str. 126-133

preuzimanja: 1.119

citiraj


Sažetak

U ovom je radu provedeno optimiranje podloge za proizvodnju 5'-fosfodiesteraze iz plijesni Penicillium citrinum trima metodama: jednofaktorskom, ortogononalnom i metodom odzivnih površina. Primjenom jednofaktorske metode istražen je utjecaj izvora ugljika, dušika, fosfora i iona metala na proizvodnju 5'-fosfodiesteraze. Upotrijebljeni su razni izvori ugljika i dušika, među kojima su glukoza i pepton bili najprikladniji za proizvodnju 5'-fosfodiesteraze. Nakon toga su, primjenom ortogonalne metode, optimirane koncentracije glukoze, peptona, sačme od neoljuštena orašca, Zn2+ iona i KH2PO4. Optimiranje podloge provedeno je i metodom odzivnih površina. Kao nezavisne varijable određene su koncentracija glukoze (X1), peptona (X2) i sačme orašca (X3). Pokazalo se da su regresijski modeli bili najprikladniji za objašnjenje rezultata i prikazivanje stvarnog odnosa parametara i odziva. Optimalni su uvjeti postignuti s udjelom glukoze od 6,5 %, peptona 0,45 % i sačme orašca 1,0 %. Maksimalna aktivnost enzima 5'-fosfodiesteraze u optimalnim uvjetima iznosila je 353 U/mL, te je u podlozi optimiranoj ortogonalnom metodom bila 1,286 puta veća, a metodom odzivnih površina 1,456 puta veća nego u podlozi optimiranoj jednofaktorskom metodom.

Ključne riječi

optimiranje podloge; 5’-fosfodiesteraza; metoda odzivnih površina

Hrčak ID:

27129

URI

https://hrcak.srce.hr/27129

Datum izdavanja:

4.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.721 *