Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj velikih koncentracija kisika na antioksidativna svojstva i svježinu jagoda tijekom skladištenja

J. Fernando Ayala-Zavala ; Produce Quality and Safety Laboratory, Plant Sciences Institute, Agricultural Research Service, US Department of Agriculture, Beltsville, MD 20705-2350, USA
Shiow Y. Wang ; Fruit Laboratory, Plant Sciences Institute, Agricultural Research Service, US Department of Agriculture, Beltsville, MD 20705-2350, USA
Chien Y. Wang ; Produce Quality and Safety Laboratory, Plant Sciences Institute, Agricultural Research Service, US Department of Agriculture, Beltsville, MD 20705-2350, USA
Gustavo A. González-Aguilar ; Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (CIAD), AC, Carretera a la Victoria Km 0.6, La Victoria, Hermosillo, 83 000 Sonora, México


Puni tekst: engleski pdf 163 Kb

str. 166-173

preuzimanja: 1.762

citiraj


Sažetak

Ispitana su antioksidativna svojstva, udjel ukupnih fenola i hlapljivih sastojaka te kakvoća jagoda tijekom 14 dana skladištenja pri 5 °C i velikim koncentracijama kisika u atmosferi (40, 60, 80 i 100 kPa). Jagode skladištene u atmosferi kisika većoj od 40 kPa imale su veća antioksidativna svojstva, sadržavale su više ukupnih fenola, manje su se kvarile i dulje trajale od jagoda skladištenih na zraku. Plodovi skladišteni u atmosferi povišenoga kisika većinom su otpuštali manje hlapljivih sastojaka, a povećala se količina nekih hlapljivih sastojaka, kao što su metilacetat i metilheksanoat. Zaključeno je da jagode skladištene u atmosferi povišenoga kisika imaju veća antioksidativna svojstva, a manju količinu hlapljivih sastojaka od jagoda skladištenih na zraku.

Ključne riječi

antioksidativna svojstva; hlapljivi sastojci; atmosfera povišenog kisika; skladištenje; jagode

Hrčak ID:

27764

URI

https://hrcak.srce.hr/27764

Datum izdavanja:

4.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.814 *