Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.21857/ypn4oc4059

BIBLIJSKI LIK MARIJE MAGDALENE U EUROPSKOJ I U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOSTI ( S posebnim obzirom na dosad nepoznatu kajkavsku poemu "Pesen od Marie Magdaleine")

Ivan Zvonar


Full text: croatian pdf 2.877 Kb

page 219-271

downloads: 44

cite

Full text: german pdf 2.877 Kb

page 219-271

downloads: 76

cite


Abstract

O najzagonetnijem se biblijskom liku, Mariji Magdaleni, više saznaje iz apokri-
fa nego iz Biblije. Biblijska priča počinje s njezinim prvim susretom s Isusom, a završava nakon Isusova uskrsnuća. U tom je razdoblju ona njegova najvjernija pratilja i najdarovitija učenica, čime je stekla sposobnost da sama propovijeda i naziv „apostolica apostola“. Njezino su podrijetlo i život izvan druženja s Isusom opisala apokrifna evanđelja koja su svoje mjesto našla i u zbirci hagiografija Zlatna legenda Jacobusa de Voraigine. Osobnost je Marije Magdalene stoljećima zaokupljala znanstvenike i umjetnike što su u središte svoje pažnje redovito stavljali njezinu ženstvenost i prikazivali je s dva suprotna stanovišta, ili ko kurvu ili kao sveticu. Hrvatskim su jezikom o njoj pisali Nikola Nalješković, Ivan Bunić Vučić i Ignjat Đurđević. Nije, međutim, poznato da je 1632. u Nedelišću ispisana i uspjela kajkavska poema o tom liku, ali je pisac ostao nepoznat. Valja napomenuti da postoji i mađarska verzija tog teksta, nastala iste godine i potekla iz pera Szentmartoni Bodo Jánosa, najplodnijeg mađarskog pjesnika 17. stoljeća. Oba su pisca samostalno i dosta slobodno prevodila njemački predložak, što pokazuje pažljivija analiza jednog i drugog prepjeva. I dok se na mađarskoj strani mnogo pisalo i još se piše o Szentmartoniju i njegovu pjesničkom djelu, kajkavska se poema Peszen od Marie Magdaleine na ovom mjestu spominje prvi put.

Keywords

Biblija, Novi zavjet, Marija Magdalena kao grešnica i pokajnica, Syrus, Lazar, Marta, Kristovo uskrsnuće, Marseille, pjesnička pripovijest, apokrifna evanđelja, Legenda aurea, Nikola Nalješković, Ivan Bunić-Vučić, Ignjat Đurđević, Nedeliščansko-Markišavska rukopisna pesmarica, Janós Bodo Szentmartoni.

Hrčak ID:

312843

URI

https://hrcak.srce.hr/312843

Publication date:

15.12.2023.

Article data in other languages: german

Visits: 179 *