Sjemenarstvo, Vol. 35 No. 1, 2024.
Stručni rad
Valorizacija sjemenki kao nusproizvoda hortikulturne proizvodnje
Monika Vidak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
*
Rene Turković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Klaudija Carović-Stanko
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
* Autor za dopisivanje.
Sažetak
Diljem svijeta stvara se golema količina poljoprivrednoga prehrambenog otpada i nusproizvoda koji sadrže vrijedne bioaktivne spojeve, a smanjivanje otpada od hrane i nusproizvoda prva je opcija za izbjegavanje ekoloških problema te pomoć gospodarstvu i društvu. Vrste poput rajčice, jabuke, avokada, lubenice, koštičavoga voća te agruma nakon prerade ostavljaju nusproizvode, među kojima su u velikom postotku sjemenke (između 15 i 40 % svježe mase ploda) koje se smatraju otpadom. Sjemenke spomenutih vrsta bogate su bjelančevinama, lipidima, vitaminima, mineralima, fenolima i flavonoidima te imaju antioksidativna, antimikrobna, protuupalna, antikancerogena i druga svojstva, što ih čini vrlo blagotvornima za ljudsko zdravlje. Unatoč raznim prednostima i mogućoj primjeni, ove sjemenke još nisu prepoznate od strane industrije kao vrijedna sirovina. Valorizacija nusproizvoda hrane, u ovome slučaju sjemenki, jedna je od najzanimljivijih strategija u ovome području kako bi se iskoristila njihova nutritivna svojstva za dobivanje novih proizvoda s visokim zdravstvenim prednostima i dodanom vrijednošću u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te nutraceutici kroz održivu tehnologiju.
Ključne riječi
nusproizvodi; nutritivni sastav; sjemenke; zdravstvene prednosti
Hrčak ID:
319784
URI
Datum izdavanja:
25.7.2024.
Posjeta: 0 *