Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Valorizacija sjemenki kao nusproizvoda hortikulturne proizvodnje

Monika Vidak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska *
Rene Turković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Klaudija Carović-Stanko ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: hrvatski pdf 819 Kb

str. 39-56

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Diljem svijeta stvara se golema količina poljoprivrednoga prehrambenog otpada i nusproizvoda koji sadrže vrijedne bioaktivne spojeve, a smanjivanje otpada od hrane i nusproizvoda prva je opcija za izbjegavanje ekoloških problema te pomoć gospodarstvu i društvu. Vrste poput rajčice, jabuke, avokada, lubenice, koštičavoga voća te agruma nakon prerade ostavljaju nusproizvode, među kojima su u velikom postotku sjemenke (između 15 i 40 % svježe mase ploda) koje se smatraju otpadom. Sjemenke spomenutih vrsta bogate su bjelančevinama, lipidima, vitaminima, mineralima, fenolima i flavonoidima te imaju antioksidativna, antimikrobna, protuupalna, antikancerogena i druga svojstva, što ih čini vrlo blagotvornima za ljudsko zdravlje. Unatoč raznim prednostima i mogućoj primjeni, ove sjemenke još nisu prepoznate od strane industrije kao vrijedna sirovina. Valorizacija nusproizvoda hrane, u ovome slučaju sjemenki, jedna je od najzanimljivijih strategija u ovome području kako bi se iskoristila njihova nutritivna svojstva za dobivanje novih proizvoda s visokim zdravstvenim prednostima i dodanom vrijednošću u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te nutraceutici kroz održivu tehnologiju.

Ključne riječi

nusproizvodi; nutritivni sastav; sjemenke; zdravstvene prednosti

Hrčak ID:

319784

URI

https://hrcak.srce.hr/319784

Datum izdavanja:

25.7.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *