Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dioksini u mesu: izvori, bioakumulacija i utjecaj na zdravlje

Viktorija Pralas ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Vnučec ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Miroslav Jůzl ; Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Darija Bendelja Ljoljić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Paweł Konieczka ; Faculty of Bioengineering, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
Tamara Stamenić ; Institute for Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
Ivica Kos ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia *

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 333 Kb

str. 408-418

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Dioksini, skupina postojanih organskih zagađivača, iznimno su toksični, otporni na razgradnju i uglavnom ulaze u okoliš putem industrijskih procesa. Uključuju poliklorirane dibenzo-p-dioksine (PCDD), dibenzofurane (PCDF) i dioksinima slične poliklorirane bifenile (DL-PCB). Dioksini se nakupljaju u masnim tkivima životinja i ljudi zbog svoje lipofilne prirode, što predstavlja značajan rizik za zdravlje, uključujući rak, reproduktivne i razvojne probleme. Kontaminirana hrana, osobito ona iz životinjskih izvora poput ribe, mliječnih i mesnih proizvoda, glavni je put ljudske izloženosti. Istraživanja pokazuju da razine dioksina kod stoke ovise o čimbenicima poput kontaminacije hrane i duljine izloženosti. Goveda, ovce i koze, koje su izložene kontaminiranom tlu tijekom ispaše, posebno su osjetljive. Studije su pokazale da se dioksini koncentriraju u jetri i masnom tkivu, pri čemu je veća akumulacija u jetri. Zbog svoje lipofilne prirode, dioksini se vežu za masno tkivo i bioakumuliraju u tijelima životinja i ljudi, što dovodi do produljene izloženosti. Ljudska izloženost uglavnom dolazi putem konzumacije životinjskih proizvoda, a prehrambeni unos čini 90-95 % izloženosti dioksinima. Obrada hrane, osobito kuhanje na visokim temperaturama i odvajanje masti, može smanjiti sadržaj dioksina, iako neki kongeneri mogu ostati prisutni. Regulativne mjere značajno su smanjile industrijske emisije dioksina, no postojanost u okolišu uz bioakumulaciju i dalje predstavljaju izazove. Europska unija postavila je stroge granice za razine dioksina u hrani kako bi zaštitila javno zdravlje, a istraživanja su usmjerena na smanjenje izloženosti poboljšanjem poljoprivrednih praksi i metoda obrade hrane

Ključne riječi

dioksini; bioakumulacija; utjecaj na zdravlje; sigurnost mesa; životinjske masti

Hrčak ID:

321292

URI

https://hrcak.srce.hr/321292

Datum izdavanja:

14.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 0 *