Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Izoterme vlaženja sezamovog brašna pri različitim temperaturama

Nikolay D. Menkov ; University of Food Technologies, Department of Process Engineering, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Albena G. Durakova ; University of Food Technologies, Department of Process Engineering, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria


Puni tekst: engleski pdf 106 Kb

str. 96-100

preuzimanja: 2.248

citiraj


Sažetak

Ravnoteža vlage (adsorpcije i desorpcije) u sezamovom brašnu određena je gravimetrijom zasićenih otopina soli na temperaturama od 10, 25 i 40 ºC. Aktivitet vode iznosio je 0,11-0,85 pri svim temperaturama. Ravnotežni udjel vlage smanjio se s povećanjem temperature skladištenja bez obzira na vrijednost aktiviteta vode. Podaci dobiveni istraživanjem uskladeni su uz pomoć pet matematičkih modela (modificirani Oswinov, Halseyev, Ching-Pfostov, Hendersonov i Gugenheim-Anderson-de-Boerov (GAB) model). GAB model bio je najprikladniji za opisivanje vrijednosti sorpcije. Udjel vlage u jednom sloju određen je Brunauer-Emmett-Tellerovom jednadžbom.

Ključne riječi

sezamovo brašno; izoterma vlaženja; modeliranje

Hrčak ID:

30443

URI

https://hrcak.srce.hr/30443

Datum izdavanja:

15.3.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.046 *