Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2025.003
Zelena sinteza nanočestica srebra pomoću zelenog čaja: Karakterizacija i antibakterijska svojstva
Damir Barbir
orcid.org/0000-0002-5298-9004
; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, R. Boškovića 35, 21 000 Split, Croatia
*
Pero Dabić
orcid.org/0000-0002-6803-4624
; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, R. Boškovića 35, 21 000 Split, Croatia
Ivana Weber
; University of Split, Faculty of Science, R. Boškovića 33, 21 000 Split, Croatia
Anita Rakić
; Teaching Institute for Public Health, Split - Dalmatia County, Vukovarska 46, 21 000 Split, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
U ovom radu nanočestice srebra sintetizirane su na ekološki prihvatljiv način i bez upotrebe organskih ili toksičnih otapala. Sinteza je provedena sa zelenim čajem kao redukcijskim i stabilizirajućim sredstvom uz uporabu 1 mM otopine srebrnog nitrata i destilirane vode kao otapala. Znatna količina katehina u zelenom čaju uključena je u redukciju srebrovih iona. Karakterizacija koloidnog srebra provedena je UV-Vis spektrofotometrom, FTIR-om, DLS-om (engl. Dynamic Light Scattering) i SEM-om (engl. Scanning Electron Microscopy). UV-Vis spektrofotometrom dokazana je prisutnost nanočestica srebra pojavom površinske plazmonske rezonancije, dok su DLS i SEM analize primijenjene za procjenu veličine i oblika nastalih nanočestica srebra te ujednačenost dobivenog uzorka nanočestica. DLS analiza pokazala je raspodjelu veličine nanočestica srebra u području od 32 do 95 nm. FTIR analiza potvrđuje prisutnost polifenola, posebice katehina, u zelenom čaju, naglašavajući ulogu OH skupina u redukciji iona srebra i sintezi nanočestica. SEM analiza pokazala je da su nanočestice srebra sferične s prosječnom veličinom od 62 nm. Antibakterijska učinkovitost nanočestica srebra ispitana je na bakterijama Escherichia coli NCTC 13216 i Staphylococcus aureus ATCC 25923. Antimikrobni učinak nanočestica srebra dobivenih sa zelenim čajem dokazan je za te dvije bakterije do određenih koncentracija.
Keywords
zelena sinteza; nanočestice srebra; zeleni čaj; Staphylococcus aureus; Escherichia coli
Hrčak ID:
334370
URI
Publication date:
13.9.2025.
Visits: 368 *