Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2025.003

Zelena sinteza nanočestica srebra pomoću zelenog čaja: Karakterizacija i antibakterijska svojstva

Damir Barbir orcid id orcid.org/0000-0002-5298-9004 ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, R. Boškovića 35, 21 000 Split, Croatia *
Pero Dabić orcid id orcid.org/0000-0002-6803-4624 ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, R. Boškovića 35, 21 000 Split, Croatia
Ivana Weber ; University of Split, Faculty of Science, R. Boškovića 33, 21 000 Split, Croatia
Anita Rakić ; Teaching Institute for Public Health, Split - Dalmatia County, Vukovarska 46, 21 000 Split, Croatia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 1.035 Kb

page 395-402

downloads: 268

cite


Abstract

U ovom radu nanočestice srebra sintetizirane su na ekološki prihvatljiv način i bez upotrebe organskih ili toksičnih otapala. Sinteza je provedena sa zelenim čajem kao redukcijskim i stabilizirajućim sredstvom uz uporabu 1 mM otopine srebrnog nitrata i destilirane vode kao otapala. Znatna količina katehina u zelenom čaju uključena je u redukciju srebrovih iona. Karakterizacija koloidnog srebra provedena je UV-Vis spektrofotometrom, FTIR-om, DLS-om (engl. Dynamic Light Scattering) i SEM-om (engl. Scanning Electron Microscopy). UV-Vis spektrofotometrom dokazana je prisutnost nanočestica srebra pojavom površinske plazmonske rezonancije, dok su DLS i SEM analize primijenjene za procjenu veličine i oblika nastalih nanočestica srebra te ujednačenost dobivenog uzorka nanočestica. DLS analiza pokazala je raspodjelu veličine nanočestica srebra u području od 32 do 95 nm. FTIR analiza potvrđuje prisutnost polifenola, posebice katehina, u zelenom čaju, naglašavajući ulogu OH skupina u redukciji iona srebra i sintezi nanočestica. SEM analiza pokazala je da su nanočestice srebra sferične s prosječnom veličinom od 62 nm. Antibakterijska učinkovitost nanočestica srebra ispitana je na bakterijama Escherichia coli NCTC 13216 i Staphylococcus aureus ATCC 25923. Antimikrobni učinak nanočestica srebra dobivenih sa zelenim čajem dokazan je za te dvije bakterije do određenih koncentracija.

Keywords

zelena sinteza; nanočestice srebra; zeleni čaj; Staphylococcus aureus; Escherichia coli

Hrčak ID:

334370

URI

https://hrcak.srce.hr/334370

Publication date:

13.9.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 368 *