Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2024.047
Utjecaj kemijske prirode pomoćnih tvari na degradaciju metformina i vildagliptina
Amra Demirović
; Amsal Pharmaceuticals d. o. o. Sarajevo, Igmanska 38, 71 320 Vogošća, Bosna i Hercegovina
*
Alija Uzunović
orcid.org/0000-0002-3582-9893
; Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, Maršala Tita 9, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Anisa Veledar-Hamalukić
; Amsal Pharmaceuticals d. o. o. Sarajevo, Igmanska 38, 71 320 Vogošća, Bosna i Hercegovina
* Dopisni autor.
Sažetak
Utjecaj kemijske prirode pomoćnih tvari (magnezijev stearat, povidon, mikrikristalna celuloza, laktoza, krospovidon i talk) na razgradnju metformina i vildagliptina ispitan je prisilnom razgradnjom, uz primjenu kiselinske i bazne hidrolize, oksidacije i termalne razgradnje. Kvantifikacija sadržaja metformina i vildagliptina prije i nakon razgradnje rađena je HPLC metodom obrnutih faza. Primijenjena metoda pokazala je dobru selektivnost i specifičnost. Nije zabilježena interferencija nastala od pikova degradiranih ekscipijensa na pikove metformina i vildagliptina, kao ni interakcija ekscipijens-ekscipijens. Za vildagliptin s povidonom te s magnezijevim stearatom otkriven je alternativni put razgradnje, kao i kod metformina s povidonom. Pregledom rezultata dane su preporuke za poželjne i nepoželjne pomoćne tvari, pa je za sam vildagliptin poželjno dodati laktozu, a nije poželjno dodati povidon i magnezijev stearat. Za metformin se preporučuje mikrokristalna celuloza, dok je povidon potrebno izbjegavati zbog onečišćenja koja vode do oksidativne razgradnje metformina. U slučaju kombinacije metformina i vildagliptina ne treba upotrebljavati laktozu u formulaciji, jer povećava razgradnju aktivnih tvari. Iznimka je kod bazne hidrolize kad laktoza djeluje stabilizirajuće, apsorbirajući vlagu čime se smanjuje razgradnja metformina i vildagliptina.
Ključne riječi
pomoćne tvari; razgradnja; metformin; vildagliptin; HPLC
Hrčak ID:
336443
URI
Datum izdavanja:
13.11.2025.
Posjeta: 132 *