Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2025.009

Statističko modeliranje ultrazvučne ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz stolisnika (Achillea millefolium L.)

Nebojša Vasiljević orcid id orcid.org/0000-0002-3789-9975 ; University of East Sarajevo, Faculty of Technology Zvornik, Karakaj 34A, 75 400 Zvornik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina *
Milorad Tomić orcid id orcid.org/0009-0004-1022-2093 ; University of East Sarajevo, Faculty of Technology Zvornik, Karakaj 34A, 75 400 Zvornik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Sanja Panić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Boulevard cara Lazara 1, 21 101 Novi Sad, Serbia
Tijana Ljubinac ; University of East Sarajevo, Faculty of Technology Zvornik, Karakaj 34A, 75 400 Zvornik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Vladan Mićić ; University of East Sarajevo, Faculty of Technology Zvornik, Karakaj 34A, 75 400 Zvornik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

* Corresponding author.


Full text: english pdf 729 Kb

page 475-485

downloads: 39

cite


Abstract

U ovom radu provedeno je statističko modeliranje ultrazvučnе ekstrakcije (poli)fenolnih spojeva iz cvjetova stolisnika (Achillea millefolium L.) pomoću central-composite dizajna eksperimenta (CCD). Ispitivan je utjecaj sadržaja etanola u otapalu (21,36 – 88,64 %v/v, uključujući ekstreme), omjera krutine i otapala (1 : 9,77 – 60,23 w/v, uključujući ekstreme) i pH vrijednosti početne otopine (1,95 – 12,05, uključujući ekstreme) na učinkovitost ekstrakcije ukupnih (poli)fenola, flavonoida i antocijanina. Rezultati su pokazali da na odzive najviše utječu omjer čvrste tvari i otapala te sadržaj etanola u otapalu, dok je utjecaj pH početne otopine slab. Modeli dobiveni regresijskom analizom pokazali su visoku pouzdanost, s koeficijentima determinacije (R2) blizu jedinici. Maksimalni sadržaj ukupnih (poli)fenola (≈ 30,31 mg GAE/g) i flavonoida (≈ 12,21 mg CTH/g) postignut je pri visokom omjeru čvrste tvari i otapala (1 : 60,23 m/v) i srednjem sadržaju etanola (55 %v/v). Za razliku od prethodnog, najveći udio antocijanina (≈ 0,157 mg Cy3G/g) postignut je pri najvišem udjelu etanola (88,64 %v/v) i srednjem omjeru krutine i otapala (1 : 35 w/v). Bez obzira na odziv, najveći prinosi postižu se u neutralnom okruženju, iako se zadovoljavajući prinos može postići i u alkalnim uvjetima. ANOVA analiza pokazala je da predloženi kvadratni modeli imaju visoku statističku značajnost (p < 0,0001 za sve odzive), što potvrđuje njihovu valjanost za predviđanje učinkovitosti ekstrakcije u različitim uvjetima.

Keywords

ANOVA; ultrazvučna ekstrakcija (UAE); (poli)fenoli; cvjetovi stolisnika; flavonoidi

Hrčak ID:

336455

URI

https://hrcak.srce.hr/336455

Publication date:

13.11.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 91 *